Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pametna košulja protiv posljedica moždanog udara

Nakon moždanog udara ništa više nije kao nekada. Posljedice se mogu uvelike razlikovati, no u dvije trećine svih slučajeva ostaju određena fizička oštećenja. Uobičajene posljedice uključuju poremećaje govora i vida te djelomičnu paralizu ruku ili nogu. Tu nastupa projekt pametne košulje Jessice Smarsch.

Inovativna košulja rezultat je suradnje različitih partnera iz područja umjetnosti, dizajna, tehnologije i znanosti. Jessica Smarsch, koja je bila odgovorna za projekt, usko je surađivala s Fraunhofer Institutom kao tehničkim kontaktom, POL studijem za izradu dizajna uzoraka, Knitwear Laborom u Nizozemskoj za odgovarajuće pređe i tvrtkom ItoM-Medical kao medicinskim partnerom.

Cilj je bio integrirati tehničko rješenje u ergonomski dizajn odjeće koji nadopunjuje strukturu i kretanje tijela i još uvijek izgleda dobro. Vrlo visoki standardi za tekstil.

Što košulja može?

Nakon moždanog udara, oboljeli moraju svakodnevno vježbati kako bi stvorili nove živčane putove u mozgu koji ponovno aktiviraju mišiće. Povratne informacije iz podataka o tijelu koje se generiraju tijekom treninga s košuljom pomažu terapeutskom osoblju da bolje prilagodi mjere rehabilitacije osobi koja se liječi. Košulja Connextyle povezana je s aplikacijom preko senzora koji pruža vizualne povratne informacije i precizne podatke o tijelu – na primjer o mišićnoj aktivnosti.

Unutar rukava Connextylea koriste se senzori na tekstilnoj osnovi iz Instituta Fraunhofer. Dizajn je posebno usmjeren na prijenos mišićnih aktivnosti. Dvoslojna tkanina sastoji se od rukava obrađenih senzorima i pamučne košulje. Mali modulni isječak obrađuje podatke i prenosi ih u aplikaciju na mobilnom telefonu putem Bluetootha.

Nosive tehnologije s pametnim funkcijama neprestano se razvijaju. Posebno u zdravstvenom sektoru empatična uporaba tehnologije postaje sve važnija. Medicinska košulja poput Connextylea može mnogima poboljšati kvalitetu života.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content