Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pametna košulja protiv posledica moždanog udara

Nakon moždanog udara ništa više nije kao nekada. Posledice se mogu itekako razlikovati, ali u dve trećine svih slučajeva ostaju određena fizička oštećenja. Uobičajene posledice uključuju poremećaj govora i vida i delimičnu paralizu ruku ili nogu. Tu nastupa projekat pametne košulje Jessice Smarsch.

Inovativna košulja rezultat je saradnje različitih partnera iz oblasti umetnosti, dizajna, tehnologije i nauke. Jessica Smarsch, koja je bila odgovorna za projekat sarađivala je sa  Fraunhofer Institutom kao tehničkim kontaktom, POL studijem za izradu dizajna uzoraka, Knitwear Laborom u Holandiji za odgovarajuće pređe i kompanijom ItoM-Medical kao medicinskim partnerom.

Cilj je bio integrisati tehničko rešenje u ergonomski dizajn odeće koji dopunjuje strukturu i kretanje tela i još uvek izgleda dobro. Vrlo visoki standardi za tekstil.

Što košulja može?

Nakon moždanog udara, oboleli moraju svakodnevno da vežbaju kako bi stvorili nove živčane puteve u mozgu koji ponovo aktiviraju mišiće. Povratne informacije iz podataka o telu koje se generišu tokom treninga sa košuljom pomažu terapeutskom osoblju da bolje prilagodi mere rehabilitacije osobi koja se leči. Košulja Connextyle je povezana sa aplikacijom preko senzora koji pruža vizualne povratne informacije i precizne podatke o telu – na primer o mišićnoj aktivnosti.

Unutar rukava Connextylea koriste se senzori na tekstilnoj osnovi iz Instituta Fraunhofer. Dizajn je posebno usmeren na prenos mišićnih aktivnosti. Dvoslojna tkanina sastoji se od rukava obrađenih senzorima i pamučne košulje. Mali modulni isečak obrađuje podatke i prenosi ih u aplikaciju na mobilnom telefonu putem Bluetooth-a.

Napredne tehnologije s pametnim funkcijama neprestano se razvijaju. Posebno u zdravstvenom sektoru empatična upotreba tehnologije postaje sve važnija. Medicinska košulja poput Connextylea može mnogima poboljšati kvalitet života.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content