Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Panel „Ključna područja koja pokreću industriju“ u Ljubljani otkrio trendove koje treba prihvatiti

Druga po redu panel radionica ususret drupi pod nazivom „Ključna područja koja pokreću industriju“ održana je 7. 3. u Ljubljani. Pokazala je da u branši itekako ima potrebe razgovarati na aktualne teme, posebice jer se tehnologije i rješenja razvijaju uistinu brzo. Dobiti ključnu informaciju u pravo vrijeme i na temelju nje donijeti ispravnu odluku ponekad može biti ključ opstanka i daljnjeg razvoja.
Tri aktualne teme u branši o kojima se razgovaralo bile su vezane uz automatizaciju, tisak ambalaže i komercijalni tisak.

AI je budućnost i treba skočiti na taj vlak

Automatizaciju, odnosno digitalnu transformaciju posjetiteljima su približili Matjaž Fortič iz tvrtke Xenon Forte, Branko Mihorko, iz tvrtke Sistrade te Admir Joldić, iz tvrtke Xerox.
Po pitanju prihvaćanja i implementiranja automatizacije, svi su se složili da treba biti zadovoljan sa stanjem na slovenskom tržištu. Snažan doprinos tome dali su europski i drugi fondovi koji su bili na raspolaganju za digitalizaciju. No, u ovom području razvoj ide nevjerojatnom brzinom pa je tako u fokusu cijele rasprave najvećim dijelom bila umjetna inteligencija (AI) koja je donijela neke nove vjetrove. Kako su rekli, AI je budućnost i treba skočiti na taj vlak. To je nešto što je doslovno eksplodiralo proteklih godina i bit će dugoročna stvar koju će svaka tvrtka pa i tiskara morati prihvatiti.

AI će vrlo brzo ući u tiskare na području ponuda, a zatim i nabave, optimizacije, planiranja…No da bi tiskara mogla istinski koristiti AI morat će  imati sve povezano kroz jedno jedinstveno rješenje i sva povezana računala koja će na taj način „učiti“ jedni od drugih i biti od pomoći.  Dakle, tiskara mora proći kompletnu digitalna transformaciju. A digitalna transformacija je čovjek, a ne softver. To su procesi u koje, prije svega, mora biti uključeno vodstvo tvrtke. Ako se procesi na početku dobro postave, kasnije je sve jednostavno pa čak uvođenje nove osobe u posao. Jer, kako su istaknuli, proces automatizacije i Industrija 5.0 u fokus ponovno vraćaju čovjeka, koji će, kažu, ponovno imati puno veću funkciju.

Sinergija ofsetnih i digitalnih tehnologija

Tisak ambalaže je također jedno od područja koje kontinuirano raste. Fokus panela bio je na digitalnom tisku ambalaže o kojem su govorili Klemen Bister, iz tvrtke Bisson Grafik i Admir Joldić iz tvrtke Xerox.

Na samom početku osvrnuli su se na to kako slovenski ambalažeri gledaju na digitalni tisak ambalaže. Kažu još uvijek malo staromodno i skeptično, no svjesni su trendova i potencijala posebice u području malih naklada, kratkih rokova te izrade mock-up proizvoda. Još uvijek im, smatraju sugovornici, nedostaje hrabrosti da bi po uzoru na uspješne strane tiskare svoju proizvodnju nadopunili digitalnim tiskom ili pak da otvore potpuno nove poslove fokusirane isključivo na digitalni tisak manjih naklada ambalaže.

Iako digitalni tisak ambalaže još uvijek nema rješenja za milijunske naklade, podaci koje su iznijeli kažu da će do 2030. godine, 60% svih prihoda komercijalnog tiska doći iz područja tiska ambalaže.

Neizbježno pitanje bilo je i usporedba digitalni vs. ofsetni tisak danas. Digitalna rješenja, kažu, danas su se po pitanju kvalitete i brzine jako približili ofsetu, a napredak je stalno vidljiv. No, ističu, nije cilj da jedna tehnologija „uzima kruh“ drugoj, nego da se uspostavi sinergija koja će dovesti do optimalnog načina proizvodnje. Iz tog razloga, svjedoci smo sve češćih suradnji proizvođača ofsetnih i digitalnih tehnologija koja se događaju zbog optimiziranja troškova razvoja. Rješenja proizašla iz tih suradnji dobro su prihvaćena, što je još jedna potvrda sinergije.

Ink jet ulazi u komercijalni tisak

Za zadnju temu panela ostavljen je komercijalni tisak koji je posljednjih godina doživio možda i najveće promjene i turbulencije. O njemu su govorili Matjaž Fortič iz tvrtke Xenon Forte, Bojan Zupančič iz Konica Minolte te Admir Joldić, iz Xeroxa.

Kako su istaknuli, puno promjena koje su se događale u ovom području vezano je uz pandemiju. Do 2019., kažu sve je bilo odlično, ali dolaskom Covida krenule su turbulencije. No, stanje se ipak, kažu, polako vraća u normalu. Što se dogodilo? Poboljšale su se usluge koje tiskare nude u ovom segmentu, na što ih je natjerao upravo Covid. Počeli su razmišljati kako se poboljšati, kako ponuditi  nešto novo, a i klijenti su promijenili pogled na digitalni komercijalni tisak i uvidjeli cijeli niz novih mogućnosti, prije svega kroz rješenja dodane vrijednosti. Vremena su se, kažu, promijenila. Kupci zahtijevaju brzinu, kvalitetu i inovativnost što ne može svatko isporučiti.

Uz sve turbulencije koje su se događale, još je jedan trend prisutan u komercijalnom tisku koji će također unijeti promjene. Radi se o ulasku ink jet tehnologije u komercijalni tisak. Istaknuto da je riječ o trendu koji je sve prisutniji i tehnologiji koja ima brojne prednosti pred laserom. Produktivnost, kvaliteta, jednostavnost, ekološki aspekt, samo su neke. Nedostatak je definitivno visina investicije, no ink jet će, složili su se panelisti, sigurno pronaći svoje mjesto na tržištu te se već sada isplati razmišljati u tom smjeru.

Nove panele najavljujemo za 17. i 18. 4. u sklopu sajma Print21 na Zagrebačkom Velesajmu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content