PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Panel „Ključne oblasti koje pokreću industriju” u Ljubljani otkrio trendove koje treba prihvatiti

Druga po redu pre-drupa panel radionica pod nazivom „Ključne oblasti koje pokreću industriju“ održan je 7. marta u Ljubljani. Ova radionica je pokazala da postoji realna potreba da se razgovara o aktuelnim temama u industriji, posebno jer se tehnologije i rešenja veoma brzo razvijaju. Dobijanje ključnih informacija u pravo vreme i donošenje prave odluke na osnovu toga ponekad može biti ključ opstanka i daljeg razvoja.
Tri aktuelne teme u industriji o kojima se razgovaralo odnose se na automatizaciju, štampanje ambalaže i komercijalnu štampu.

AI je budućnost i treba uskočititi u taj voz

Automatizaciju, odnosno digitalnu transformaciju posetiocima su približili Matjaž Fortič iz kompanije Xenon Forte, Branko Mihorko iz kompanije Sistrade i Admir Joldić iz kompanije Xerox.

Što se tiče prihvatanja i implementacije automatizacije, svi su se složili da treba da budu zadovoljni stanjem na slovenačkom tržištu. Snažan doprinos tome dali su evropski i drugi fondovi koji su bili dostupni za digitalizaciju. Ali u ovoj oblasti razvoj ide neverovatnom brzinom, pa je u fokusu cele rasprave bila uglavnom veštačka inteligencija (AI), koja je donela neke nove vetrove. Kako su rekli, veštačka inteligencija je budućnost i trebalo bi da uskočite u taj voz. To je nešto što je bukvalno eksplodiralo u poslednjih nekoliko godina i biće dugoročna stvar koju će svaka kompanija, pa i štamparija, morati da prihvati.

AI će vrlo brzo ući u štamparije, najpre u ponude, a zatim nabavke, optimizacije, planiranja… Ali da bi štamparija zaista koristila AI, moraće da ima sve povezano preko jednog rešenja i sve povezane računare koji će na ovaj način „učiti“ jedni druge od drugih i biti od pomoći. Dakle, štamparija mora da prođe potpunu digitalnu transformaciju. A digitalna transformacija je ljudska, a ne softverska. To su procesi u koje, pre svega, mora biti uključen menadžment kompanije. Ako su procesi na početku dobro postavljeni, kasnije je sve lako, čak i uvođenje novog čoveka u posao. Jer, kako su istakli, proces automatizacije i Industrija 5.0 u fokus vraćaju čoveka, koji će, kažu, ponovo imati mnogo veću funkciju.

Sinergija ofset i digitalnih tehnologija

Štampanje ambalaže je takođe jedno od oblasti u stalnom porastu. Fokus panela bio je na digitalnoj štampi ambalaže, o čemu su govorili Klemen Bister iz kompanije Bisson Grafik i Admir Joldić iz kompanije Xserox.

Na samom početku osvrnuli su se na to kako slovenački ambalažeri gledaju na digitalnu štampu ambalaže. Kažu da su i dalje malo staromodni i skeptični, ali su svesni trendova i potencijala, posebno u oblasti malih tiraža, kratkih rokova i kreiranja mock-up proizvoda. Prema rečima sagovornika, još uvek im nedostaje hrabrosti da svoju proizvodnju dopune digitalnom štampom, po ugledu na uspešne strane štamparije, ili da otvore potpuno nove poslove usmerene isključivo na digitalnu štampu malih količina ambalaže.
Iako digitalna štampa ambalaže još uvek nema rešenje za milionske tiraže, podaci koje su izneli govore da će do 2030. godine 60% svih prihoda komercijalne štampe dolaziti iz oblasti štampe ambalaže.

Neizbežno pitanje je bilo poređenje digitalnei ofset štampe danas. Digitalna rešenja, kažu, danas su se po kvalitetu i brzini veoma približila ofsetu, a napredak je konstantno vidljiv. Ali, ističu, nije cilj da jedna tehnologija drugoj „uzme hleb“. Cilj je da se uspostavi sinergija koja će dovesti do optimalnog načina proizvodnje. Iz tog razloga, svedoci smo sve češćih kolaboracija između proizvođača ofset i digitalnih tehnologija, koje se dešavaju u cilju optimizacije troškova razvoja. Rešenja koja proizilaze iz ove saradnje su dobro prihvaćena, što je još jedna potvrda sinergije.

Ink jet ulazi u komercijalnu štampu

Poslednja tema panela bila je komercijalna štampa, koja je poslednjih godina doživela možda najveće promene i turbulencije. O njoj su govorili Matjaž Fortič iz kompanije Xenon Forte, Bojan Zupančič iz Konica Minolte i Admir Joldić iz kompanije Xerox.

Kako su istakli, dosta promena koje su se desile u ovoj oblasti vezano je za pandemiju. Do 2019, kažu, sve je bilo super, ali dolaskom Kovida počele su turbulencije. Ali, kažu, situacija se polako normalizuje. Šta se desilo? Usluge koje štamparije nude u ovom segmentu su poboljšane, na šta ih je Covid naterao. Počeli su da razmišljaju kako da se unaprede, kako da ponude nešto novo. No, i klijenti su promenili i pogled na digitalnu komercijalnu štampu i videli čitav niz novih mogućnosti, pre svega kroz rešenja sa dodatom vrednošću. Vremena su se promenila, kažu. Kupci zahtevaju brzinu, kvalitet i inovacije koje ne mogu svi da isporuče.

Uz sve turbulencije koje su se dešavale, u komercijalnoj štampi je prisutan još jedan trend koji će takođe doneti promene. Reč je o ulasku ink jet tehnologije u komercijalnu štampu. Ističe se da je to trend koji je sve prisutniji i tehnologija koja ima brojne prednosti u odnosu na lasere. Produktivnost, kvalitet, jednostavnost, ekološki aspekt, samo su neki od njih. Mana je svakako visina ulaganja. No. panelisti su se složili da će ink jet sigurno naći svoje mesto na tržištu i već sada vredi razmišljati u tom pravcu.

Najavljujemo nove panele za 17. i 18. april u okviru sajma Print21 na Zagrebačkom velesajmu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content