Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Personalizacija interijera – masovni trend i plodno financijsko tlo

Koliko god neobično zvučalo, no prvu personalizaciju interijera može se svrstati u razdoblje starije od 30.000. pr.Kr. Naime, procjenjuje se da su tada u špilji Chauvet-Pont d’Arc u Francuskoj nacrtane slike životinja. Pretpostavljamo da nisu korištene digitalne tehnologije tiska! No, od tada pa do danas personalizacija interijera pratila je čovječanstvo, a ink jet tehnologija otvorila vrata tržištu vrijednom milijarde dolara.

Elektrofotografija vs. ink jet tisak u industriji interijera

Elektrofotografija  prisutna je u ovom segmentu s vrlo malim udjelom u tisku tapeta (Xeikon).
Ink jet je kralj ovog segmenta, a tržište tiska interijera može se razdijeliti prema ispisu na:
pločaste materijale – staklo, iverali, polimerne ploče, kompozitne ploče pa do tiska na metalne podloge ili keramičke pločice
fleksibilne materijale iz role.
Najznačajnija je ipak proizvodnja tapeta, tisak dizajna za izradu laminatnih podova, tkanina za namještaj, zavjese, posteljine…

Gdje je regija Adria/Balkan u tisku u interijeru?

Iako se uvijek podcjenjujemo i na lokalne proizvođače gledamo s podozrenjem, naše maloprodaje ne zaostaju za uzorima sa zapada. U većini slučajeva, vlasnici maloprodajnih objekata su stranci koji imaju vrlo slične standarde uređenja u svim zemljama. Tako Lidl, Bauhaus ili Ikea koriste slične standarde dekoriranja svojih prostora u cijelom svijetu. McDonald’s je gotovo identično dekoriran u Berlinu i u Celju, a isto vrijedi i za Sheraton koji svoj standard drži u Dubrovniku i Parizu na visokom nivou.

Sposobni pojedinci u našoj regiji zaduženi su za obilježavanje u interijeru mnogih Lidl trgovina u Europi, a namještaj za europske McDonald’s restorane proizvodi se i brendira HP Latex R tehnologijom, u Međimurju.
U segmentu dekorativnog tiska tkanina, moramo napomenuti da značajne količine brendiranih jastuka za kućne ljubimce, tjedno kreću iz Jagodine (središnja Srbija) prema kupcima iz zapadne Europe. Tisak se radi korištenjem Epson sublimacijskih printera.

Regija ima znanja i tehnologije za uspješan nastup na globalnim tržištima, a i domaće tržište sve više uviđa prednosti digitalne proizvodnje u segmentu dekora. Ogroman potencijal leži u dekoriranju HoReCa sektora i u godinama pred nama u ovom se segmentu očekuje rast tržišta.
Tisak personaliziranih tapeta, slika za zidove, tepiha, zavjesa, posteljina, stolnjaka… samo je jedan segment gdje vlasnici prostora na ekonomičan i brz način mogu osvježiti postojeće sobe i u roku od svega nekoliko dana ponuditi korisnicima novo iskustvo boravka u njihovom objektu.

Dio u kojem smo nekoliko koraka iza razvijenih zapadnih tržišta je osobna personalizacija. Iako ne nedostaje web trgovina koje nude veliki izbor slika za zidove printanih na „canvasu“ ili tapeta, niža kupovna moć i slabije razvijeno e-commerce tržište ne omogućuju visoke stope rasta ovog tržišta.

Koje tehnologije su potrebne za tisak u interijeru?

Prilikom odabira tehnologije najvažnije je znati koji proizvod planirate proizvoditi. Za proizvodnju tekstila u interijeru najviše je zastupljena tehnologija sublimacije zbog njene visoke trajnosti i zdravstveno prihvatljivih boja za interijer.
Od tehnologija treba spomenuti HP Stitch, Mutoh, Epson, Mimaki, D-Gen printere. Sve ove tehnologije bile su predstavljene na sajmu Print21 u Sarajevu, a moći ćete ih vidjeti i na nadolazećem sajmu Print21 u Ljubljani. Uz printere, potrebno je nabaviti i kalander. Svi dobavljači printera imaju u svojoj ponudi i kompatibilne kalandere.

Za tisak na pločaste materijale možete krenuti s nešto jeftinijim, no ne i manje vrijednim tehnologijama. U taj segment spada HandTop koji uz vrhunske karakteristike nudi vrlo pristojnu cijenu. Od poznatijih brendova u srednjem cjenovnom rangu, možete se osloniti na Epson, Mimaki, Roland, Mutoh, HP latex R seriju, dok industrijski segment pokrivaju Efi, Fujifilm, Agfa ili Durst. Svi ovi printeri su dobavljivi preko lokalnih distributera koji osiguravaju obuku, repromaterijal i servisnu podršku.

U segmentu tiska na pločaste materijale dorada je ključan faktor prilikom proizvodnje. Kod nabave doradne tehnologije opet je važno imati pouzdanog dobavljača koji će vašu proizvodnju pratiti i sa servisom. Brendovi CNC plošnih rezača s odličnom servisnom podrškom u našoj regiji su Zünd, Kongsberg, Elitron, Axyz, Jwei, Summa, iEcho…

Za personalizirani tisak tapeta važno je koristiti boje koje su certificirane za korištenje u interijeru. Većina proizvođača printera danas nudi i boje koje zadovoljavaju najstrože standarde u pogledu zdravstvene ispravnosti. Za „usputnu“ proizvodnju tapeta ne trebate se opterećivati printerom jer će većina eko-solventnih printera poslužiti za otisnuti nekoliko kvadrata tjedno. Ukoliko svoj poslovni model gradite na tisku proizvoda za dekoriranje interijera, obavezno testirajte Canon Colorado. On u kombinaciji s Fotoba doradnim sustavom omogućuje digitalnu proizvodnju tapeta uz inline konfekcioniranje. Uz Canon Colorado, provjerite i mogućnosti nekog od modela HP Latex, Ricoh Latex ili Epson Resin printera.

Print21 – predvodnik u predstavljanju trendova

Nove tehnologije otvorile su vrata masovnoj personalizaciji u interijerima. Trend personalizacije je pronašao plodno tlo u trgovinama, barovima hotelima, restoranima, uredima i drugim komercijalnim, ali i privatnim prostorima.

Danas se očekuje da dekor zidova, namještaja, podova bude savršene kvalitete, ekološki i održivo proizveden. Mora se uklapati u poslovni model brze produkcije. Od ideje do realizacije ne smije proći više od nekoliko dana.

Upravo to donose nove tehnologije koje ste mogli pogledati na nedavno završenom sajmu Print21 u Sarajevu, a stižu i na sajam Print21 & Promodays, 20. i 21. 4. u Ljubljani. Trendove koje danas uočavamo, donose rast u budućim godinama u našoj industriji.

Ulaz na sajam u Ljubljani je besplatan, potrebna je samo registracija! Napravite je već danas!

Autor članka: Vjekoslav Benšić

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content