Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pigmentni printeri – revolucija u tisku na prirodne tkanine

Iako digitalni tisak na prirodne tkanine nije nepoznanica, bio je rezerviran za velike industrijske printere koji su koristili acidne ili reaktivne boje. Sam proces fiksiranja ove boje zahtijevao je sustave za fiksiranje otiska koji su bili skupi, glomazni te veliki potrošači vode i energije. Milanski sajam ITMA bio je platforma na kojoj je više proizvođača tehnologija za tisak na tkanine pokazalo svoja rješenja digitalnog tiska na prirodne tkanine u jednom prolazu – multi-pass tehnologiju. Iako imamo osjećaj da je barijera srušena i da sutra možemo krenuti u direktni tisak na prirodne tkanine, razvojni ciklus je tek pokrenut. Tehnologije analognog tiska na prirodne tkanine koje zahtijevaju kompleksnu predobradu i završno fiksiranje otiska korištenjem mnogo kemikalija i vode vjerojatno će polako gubiti udjele na tržištu. Neki analitičari smatraju da će udio digitalnog tiska u proizvodnji tkanina doseći udio od 40% do 2040. godine.

Multi–pass tehnologija mijenja poziciju digitalnog tiska na tkanine

Sinergija ekonomskog, tehnološkog i kemijskog razvoja rezultirala je multi-pass tehnologijom u direktnom tisku s pigmentnim bojama na tkaninu. Neprihvatljiva količina zagađenja koja se veže uz bojenje i tisak tkanina potaknula je razvoj tehnologija koje će na prihvatljiviji način obrađivati tkanine.

Kemijska industrija jedan je od ključnih faktora u razvoju nove tehnologije. Proizvedeni premazi koje dio proizvođača printa direktno na tkaninu osiguravaju dobro vezanje pigmenta uz tkaninu. Također, poboljšavaju mehanička i optička svojstva pigmenta. Premazi se koriste kao prvi sloj otiska koji se printa direktno na tkaninu.
Drugi sloj otiska su ink jet pigmentne boje. Novorazvijena veziva (binderi) koja se koriste u ink jet pigmentnim bojama daju mehaničku čvrstoću i trajnost otiska. Uz to, omogućuju fiksiranje otiska na temperaturama od 150 do 200 stupnjeva, bez potrebe za vodom ili dodatnim kemikalijama.
Neki proizvođači su uveli i treći, završni sloj otiska koji se printa na boju. Služi za pojačavanje mehaničke otpornosti, ali i za povećanje intenziteta pigmenta koji je vezan na tkaninu. Za ispis sva tri sloja dizajna u jednom prolazu ispisne glave koristi se naziv multi-pass tehnologija. 

U aktualnom online izdanju Print Magazinu, pročitajte više o rješenjima u ovom segmentu. Predstavljamo rješenja koja imaju Kornit Digital, d.gen, Kyocera, Epson i Efi.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content