PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Pigmentni printeri – revolucija u štampi na prirodnim tkaninama

Iako digitalna štampa na prirodnim tkaninama nije nepoznata, bila je rezervisana za velike industrijske štampače koji su koristili acidne ili reaktivne boje. Sam proces fiksiranja ove boje zahtevao je sisteme za fiksiranje otiska, koji su bili skupi, glomazni i veliki potrošači vode i energije.

ITMA sajam u Milanu bio je platforma na kojoj je nekoliko proizvođača tehnologije štampe na tkanini prikazalo svoja rešenja za digitalnu štampu na prirodnim tkaninama u jednom prolazu – multi-pass tehnologija. Iako imamo osećaj da je barijera probijena i da već sutra možemo da počnemo sa direktnom štampom na prirodnim tkaninama, razvojni ciklus je tek počeo. Analogne tehnologije štampanja na prirodnim tkaninama koje zahtevaju složenu prethodnu obradu i završno fiksiranje otiska korišćenjem mnogo hemikalija i vode će verovatno polako gubiti tržišni udeo. Neki analitičari smatraju da će udeo digitalne štampe u proizvodnji tkanina dostići 40 odsto do 2040. godine.

Multi-pass tehnologija menja poziciju digitalne štampe na tkaninama

Sinergija ekonomskog, tehnološkog i hemijskog razvoja rezultirala je višeprolaznom tehnologijom u direktnoj štampi sa pigmentnim bojama na tkanini. Neprihvatljiva količina zagađenja povezana sa bojenjem i štampanjem tkanina podstakla je razvoj tehnologija koje će tkanine prerađivati na prihvatljiviji način.

Hemijska industrija je jedan od ključnih faktora u razvoju nove tehnologije. Proizvedeni premazi, koje deo proizvođača štampa direktno na tkanini, obezbeđuju dobro vezivanje pigmenta za tkaninu. Takođe poboljšavaju mehanička i optička svojstva pigmenta. Premazi se koriste kao prvi sloj štampe, koji se štampa direktno na tkanini.

Drugi sloj štampe su ink jet pigmentne boje. Novorazvijena veziva (binderi) koja se koriste u ink jet pigmentnim bojama obezbeđuju mehaničku čvrstoću i izdržljivost otiska. Osim toga, omogućavaju fiksiranje otiska na temperaturama od 150 do 200 stepeni, bez potrebe za vodom ili dodatnim hemikalijama.

Neki proizvođači su uveli i treći, poslednji sloj štampe koji se štampa na boji. Služi za povećanje mehaničke otpornosti, ali i za povećanje intenziteta pigmenta pričvršćenog za tkaninu. Naziv multi-pass tehnologija označava štampanje sva tri sloja dizajna u jednom prolazu štamparske glave.

U aktuelnom online izdanju Print Magazina pročitajte više o rešenjima u ovom segmentu. Predstavljamo rešenja kompanija Kornit Digital, d.gen, Kyocera, Epson i Efi.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content