Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pojedini sektori grafičke industrije još nisu naučili Print 4.0 lekciju

Koliko je tržište prihvatilo koncept Print 4.0, koji vodi do individualiziranih, fleksibilnih i pametnih digitalnih proizvodnih procesa, otkada je prvi put spomenut prije četiri godine na sajmu drupa te kakva je veza Printa 4.0 i Covid-19, pitali smo u prvoj emisiji „45minuta o tisku“ prof. dr. Klausa  Thalera, s Visoke škole za medije (Hochschule der Medien) iz Stuttgarta

Kakvo je trenutno stanje njemačke grafičke industrije?

Njemačka grafička industrija zapošljava oko 130 tisuća ljudi  i ima oko 7600 uglavnom malih i srednjih tvrtki. Općenito govoreći, njemačka grafička industrija suočava se s procesom koncentracije te je od 2017. do 2019. izgubila oko 10 tisuća ljudi, što je oko 7% manje zaposlenih, ali je ugašeno i oko 700 tiskara, što je oko 8% manje.
Iako se industrija smanjila, godišnji promet njemačke grafičke industrije ostao je u proteklih deset godina stabilan te je iznosio oko 20 milijardi eura pri čemu se apsolutna stopa proizvodnje, prije svega novina, magazina i knjiga konstantno smanjivala.
Gotovo 40% njemačke grafičke industrije čine materijali za oglašavanje i katalozi, oko 10% su novine, koliko čine i etikete, a isto toliko i ostali izdavački proizvodi. Magazini čine oko 8%, a knjige oko 7% ukupno otisnutih proizvoda. Posljednju kategoriju koja zauzima oko 15% čine tzv. specijalni proizvodi kao što su ambalaža, upute za uporabu, itd.

Drupa 2016 označena je kao prekretnica u procesu grafičke proizvodnje predstavljanjem Print 4.0 procesa. Koliko se industrija promijenila u ove četiri godine te koji problemi još uvijek postoje?

Promjene su započele u različito vrijeme u različitim sektorima njemačke grafičke industrije. Ono što je potrebno znati je da se njemačka grafička industrija rano suočila s digitalizacijom i prošla kroz bolnu promjenu, kako sam već i spomenuo. Zato je jedna od prednosti ta što su tvrtke već dugi niz godina naviknute na promjene, primjerice kada se 90-ih godina pojavio Internet ili kada se 2000-ih digitalni tisak počeo shvaćati kao alternativa tradicionalnim tiskarskim tehnikama.
Kada pogledam malo bolje, u različitim sektorima njemačke grafičke industrije danas vidimo i stagnaciju i boom-ing trend. Primjerice, online tiskari kao i proizvođači etiketa postižu godišnji rast do 10% godišnje koristeći potencijale Printa 4.0, dok su na drugoj strani kapaciteti i pritisak na cijene još uvijek glavna prijetnja tradicionalnom tisku kakav su novine i knjige. Mišljenja sam da pojedini stari sektori grafičke industrije nisu naučili lekciju i modernizirali svoje procese i zato stagniraju. To me podsjeća na situaciju s hrčkom, odnosno oni koji se bave tradicionalnim tiskom i ne budu se modernizirali i klijentu ponudili novu dodanu vrijednost suočit će se, kao i hrčak u svom kotaču, s velikim ubrzanjem  i pritiskom na cijene.

Koji segmenti grafičke industrije su najviše prihvatili proces Print 4.0?

Prema mojem mišljenju tiskari koji su se fokusirali na individualizaciju najviše su prihvatili procese Printa 4.0. U Njemačkoj su u pogledu procesa Print 4.0 najdalje otišle online tiskare, a slijede ih tiskare koje proizvode ambalažu i etikete. Ono što su oba ova segmenta postigla je da zahvaljujući svojim mogućnostima mogu odreagirati u stvarnom vremenu (real time) i u najkraćim mogućima ciklusima prema klijentima.  Pritom kad kažem automatizirani proces mislim na zadržavanje brzine u cijelom lancu. Primjerice, Flyeralarm  izvještava da dnevno online prima i obrađuje od 2 tisuće do 10 tisuća narudžbi. To je moguće samo uz automatizirane procese.

Hoće li Covid-19 ubrzati ili usporiti uvođenje procesa Print 4.0 u industriju

Koronavirus je u svim zemljama prijetnja kako ljudima, tako i gospodarstvu i sa zaključavanjem civilnog života mnoge tvrtke suočile su se s ogromnim gubitkom narudžbi.
No, isto tako uočava se i druga strana Covid-19 krize, a to je da će, prema mojem mišljenju, uzrokovati i ubrzati daljnju koncentraciju, ali i natjerati tvrtke da uvode novine.
Vremena narudžbi s velikim nakladama su prošla, doba masovne proizvodnje je prošlo. Moramo se pripremiti za novo online doba i doba individualizacije  proizvoda.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content