PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pojedini sektori grafičke industrije još nisu naučili Print 4.0 lekciju

Koliko je tržište prihvatilo koncept Print 4.0 koji vodi do individualnih, fleksibilnih i pametnih digitalnih proizvodnih procesa, otkako je prvi put pre četiri godine spomenut na sajmu drupa, kao i koja je veza između Print-a 4.0 i Covid-19, pitali smo u prvoj emisiji „45minuta o štampi“ prof. dr Klausa  Thalera, sa Visoke škole za medije (Hochschule der Medien) iz Štutgarta.

Kakvo je trenutno stanje nemačke grafičke industrije?

Nemačka grafička industrija zapošljava oko 130 hiljada ljudi  i ima oko 7.600 uglavnom malih i srednjih preduzeća. Generalno, nemačka grafička industrija se suočava sa procesom koncentracije, pa je od 2017. do 2019. izgubila oko 10 hiljada ljudi, što je oko 7% manje zaposlenih, ali je ugašeno i oko 700 štamparija, što je oko 8% manje. Iako se industrija smanjila, godišnji promet nemačke grafičke industrije je tokom proteklih deset godina ostao stabilan i iznosio je oko 20 milijardi evra, pri čemu se apsolutna stopa proizvodnje, pre svega novina, magazina i knjiga konstantno smanjivala.

Gotovo 40% nemačke grafičke industrije čine materijali za oglašavanje i katalozi, oko 10% su novine, koliko čine i etikete, a isto toliko i ostali izdavački proizvodi. Magazini čine oko 8%, a knjige oko 7% ukupno odštampanih proizvoda. Poslednju kategoriju koja zauzima oko 15% čine tzv. specijalni proizvodi kao što su ambalaža, uputstva za upotrebu, itd.

Drupa 2016 označena je kao prekretnica u procesu grafičke proizvodnje predstavljanjem Print 4.0 procesa. Koliko se industrija promenila tokom ove četiri godine i koji problemi još uvek postoje?

Promene su započete u različito vreme u različitim sektorima nemačke grafičke industrije. Ono što je potrebno znati jeste to da se nemačka grafička industrija rano suočila sa digitalizacijom i prošla kroz bolnu promenu, kako sam već i spomenuo. Zato je jedna od prednosti ta što su kompanije već dugi niz godina naviknute na promene, na primer kada se 90. godina pojavio Internet ili kada se 2000. digitalna štampa shvatala kao alternativa tradicionalnim  tehnikama štampe.

Kada pogledam malo bolje, u različitim sektorima nemačke grafičke industrije danas vidimo i stagnaciju i boom-ing trend. Na primer, online štampari kao i proizvođači etiketa postižu godišnji rast do 10%, koristeći potencijale Printa 4.0, dok su na drugoj strani kapaciteti i pritisak na cene i dalje glavna pretnja tradicionalnoj štampi kao što su novine i knjige. Smatram da pojedini stari sektori grafičke industrije nisu naučili lekciju i modernizovali svoje procese i zato stagniraju. To me podseća na situaciju sa hrčkom, odnosno, oni koji se bave tradicionalnom štampom i koji se ne budu modernizovali i klijentu ponudili novu dodatnu vrednost, suočiće se, kao i hrčak u svom točku, sa velikim ubrzanjem  i pritiskom na cene.

Koji su segmenti grafičke industrije najviše prihvatili proces Print 4.0?

Smatram da su štampari koji su se fokusirali na individualizaciju, najviše prihvatili procese Printa 4.0. U Nemačkoj su u pogledu procesa Print 4.0 najdalje otišle online štamparije, a slede ih štamaprije koje proizvode ambalažu i etikete. Ono što su oba ova segmenta postigla je to da u skladu sa svojim mogućnostima, mogu da odreaguju u stvarnom vremenu (real time) i u najkraćim mogućim ciklusima, odgovore klijentima.  Pritom kad kažem automatizovan proces, mislim na zadržavanje brzine u celom lancu. Na primer, Flyeralarm  izveštava da na dnevnom nivou online prima i obrađuje od 2 hiljade do 10 hiljada porudžbina. To je moguće samo uz automatizovane procese.

Hoće li Covid-19 ubrzati ili usporiti uvođenje procesa Print 4.0 u industriju?

Korona virus je u svim zemljama pretnja kako ljudima, tako i privredi i sa zaključavanjem civilnog života, mnoge kompanije su se suočile sa ogromnim gubitkom broja porudžbina. No, isto tako, uočava se i druga strana Covid-19 krize, a to je da će, prema mom mišljenju, uzrokovati i ubrzati dalju koncentraciju, ali i naterati kompanije da uvode novine. Vreme porudžbina sa velikim tiražima je prošlo, doba masovne proizvodnje je prošlo. Moramo se pripremiti za novo online doba i doba individualizacije proizvoda.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content