PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Posao za tiskare danas leži negdje drugdje

Volumeni otisnutih proizvoda dotaknuli su dno diljem svijeta. Tiskari koji rade za sektore maloprodaje, zabave, ugostiteljstva i turizma posebno su teško pogođeni i po svemu sudeći mnogo je onih koji se više nikada neće uspjeti vratiti u posao.
Hoće li se otisnuti volumeni na kraju vratiti, teško je reći, za oporavak će trebati vremena,  što je za mnoge tiskare predugo. Primjerice, u Velikoj Britaniji optimisti predviđaju da bi se prije kraja godine moglo zatvoriti 1.000 tiskara. Neke novine i časopisi već su zauvijek nestali, no u drugim će se područjima pojaviti nove prilike. Uglavnom su to prilike koje će se dogoditi zbog napora samog tiskara da pronađe vlastiti proizvod koji mu ovom trenutku može pomoći da preživi. Tiskari su u ovom trenutku ne mogu priuštiti čekanje da narudžba dođe na vrata ili se osloniti na suradnju s dosadašnjim ključnim kupcima.

Posao danas treba potražiti negdje drugdje. Proizvodnja zaštitnih maski za lice za zdravstvene djelatnike jedno je od područja kojem su se okrenuli pojedini tiskari.
Naravno, postoje i druge mogućnosti kako iskoristiti vještine naučene kroz tiskarski posao te kako (p)okrenuti strojeve i opremu u potpuno novim smjerovima. Tiskare moraju pronaći i stvoriti proizvod koji prije nije postojao: odjeća, ukrasi za zidove, elektronika, povezati se s  fotografima koji svoj rad mogu prodati putem web stranica, dizajnerima koji svoje proizvode također pokazuju online, proizvođačima novih vrsta oznaka, logistikom… Ono što je potrebno su inspiracija i otvoreni um.

Naredni tjedni i mjeseci pružit će prostor poslovnim liderima da uče i istražuju nove ideje i potencijalna nova tržišta za tiskare. To se također događalo i u prošlosti: uspješni su tiskari često bili oni koji su status quo prihvatili kao izazov i pronašli nove načine za proizvodnju različitih vrsta radova. Naravno, ti se poslovi po volumenu nikada ne mogu podudarati sa stalnim, uhodanim poslovima, no isto tako nikako ne bi trebalo značiti da i tisak mora nestati

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content