Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Posao za štampare danas leži negde drugde

Količine odštampanih proizvoda dotakle su dno širom sveta. Štampari koji rade za sektore maloprodaje, zabave, ugostiteljstva i turizma posebno su teško pogođeni i po svemu sudeći, mnogo je onih koji više nikada neće uspeti da se oporave.

Da li će se odštampane količine na kraju povratiti, teško je reći, za oporavak će biti potrebno vreme, što je za mnoge štampare predugačak period. Na primer, u Velikoj Britaniji optimisti predviđaju da bi se do kraja godine moglo zatvoriti 1.000 štamparija. Neke novine i časopisi zauvek su nestali, međutim, u drugim oblastima će se pojaviti nove prilike. Uglavnom su to prilike koje će se stvoriti zahvaljujući naporima samih štampara da pronađu sopstveni proizvod koji im u ovom trenutku može pomoći da prežive. Štampari u ovom trenutku ne mogu sebi da priušte luksuz čekanja da narudžbina sama dođe na vrata, niti mogu da se oslone isključivo na saradnju sa dosadašnjim ključnim kupcima.

Posao danas treba potražiti negde drugde. Proizvodnja zaštitnih maski za lice za zdravstvene radnike jedna je od oblasti kojoj su se okrenuli pojedini štampari.

Naravno, postoje i druge mogućnosti kako da se iskoriste veštine naučene kroz štamparski posao, i kako da se mašine i oprema (p)okrenu u potpuno novom pravcu. Štamparije moraju da pronađu i stvore proizvod koji pre nije postojao: odeća, ukrasi za zidove, elektronika, povezati se sa fotografima koji svoj rad mogu prodati putem web stranica, dizajnerima koji svoje proizvode takođe pokazuju online, proizvođačima novih vrsta oznaka, logistikom… Ono što je potrebno su inspiracija i otvoreni um.

Naredne nedelje i meseci omogućiće poslovnim liderima da proučavaju i istražuju nove ideje i potencijalno nova tržišta za štamparije. To se takođe događalo i u prošlosti: uspešni štampari su često bili oni koji su status quo prihvatili kao izazov i pronašli nove načine za proizvodnju različitih vrsta radova. Naravno, ti se poslovi po količini nikada ne mogu podudarati sa stalnim, uhodanim poslovima, ali isto tako, to nikako ne bi trebalo da znači da štampa mora da nestane.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content