Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Posjetili smo muzej neonskih reklama u Varšavi

U srcu Varšave nalazi se stara napuštena tvornica. Na prvu ni ne izgleda kao da se nešto događa unutar nje, no kad zakoračite unutra, ušli ste u svijet napuštenih starih neonskih reklama. Tu se može pronaći svega – od hotelskih naziva i reklama za restorane, pa sve do znakova za kino.

Reklama koje se tamo mogu vidjeti ima oko 100-tinjak, a datiraju iz 50-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća. Ovakve vrste reklama nekoć su predstavljale simbole ekonomske moći i uspjeha među poljskim tvrtkama i označavale su otvorenije i kulturološki opuštenije društvo i zajednicu.

Muzej_neona_Kino_Print_Magazin

U post-komunističkom razdoblju pokazalo se veliko nepoštovanje prema tom razdoblju, pa su tako mnoge zgrade iz tog razdoblja srušene, a neonske reklame bačene na smetlišta. Srećom, fotografkinja Ilona Karwinska i grafički dizajner David S.Hill vidjeli su veliku važnost u očuvanju tog dijela povijesti, te su uspjeli „spasiti“ preko 200 neonskih reklama od uništenja. Osim toga, muzej je danas dom i velikoj arhivi dokumentacije, fotografijama i nacrtima povezanima uz povijest razdoblja neonskih reklama.

Muzej_Neona_Varsava_Print_Magazin

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content