PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Posetili smo muzej neonskih reklama u Varšavi

U srcu Varšave nalazi se stara napuštena fabrika. Na prvi pogled, ne izgleda kao da se nešto tu događa, ali kad zakoračite unutra, ušli ste u svet napuštenih starih neonskih reklama. Tu se može pronaći svašta – od hotelskih naziva i reklama za restorane, pa sve do znakova za bioskop.

Reklama koje se tamo mogu videti ima oko 100-tinjak, a datiraju iz perioda ‘50. – ‘70. godina prošlog veka. Ovakve vrste reklama nekad su predstavljale simbole ekonomske moći i uspeha među poljskim kompanijama i označavale su otvorenije i kulturološki opuštenije društvo i zajednicu.

U post-komunističkom periodu pokazalo se veliko nepoštovanje prema tom razdoblju, pa su tako mnoge zgrade iz tog doba srušene, a neonske reklame su bačene na đubrište. Srećom, fotografkinja Ilona Karwinska i grafički dizajner David S.Hill, videli su veliku važnost u očuvanju tog dela istorije, pa su uspeli „spasiti“ od uništenja preko 200 neonskih reklama. Osim toga, muzej je danas dom i velikoj arhivi dokumenata, fotografijama i nacrtima povezanim sa istorijom razdoblja neonskih reklama.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content