PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Povratak radne snage u urede u roku 12 do 18 mjeseci

Novo globalno istraživanje o poslovanju, naručeno od strane tvrtke Xerox Holdings Corporation, pokazuje da će se otprilike 82% radne snage u organizacijama ispitanika vratiti na radno mjesto u prosjeku za 12 do 18 mjeseci.

U pripremi za povratak, tvrtke ulažu u nove resurse kako bi podržale i radnu snagu na daljinu i u uredu. Ispitanici u prosjeku imaju 56% povećane proračune za tehnologiju, a 34% njih planira ubrzati svoju digitalnu transformaciju kao rezultat COVID-19 krize.

U sklopu istraživanja o budućnosti rada u Xeroxu, koje je provela neovisna istraživačka tvrtka Vanson Bourne, anketirano je 600 radnika koji imaju mogućnost donošenja odluka u području IT-a, uključujući profesionalce iz Sjedinjenih Država, Kanade, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, čije organizacije imaju najmanje 500 zaposlenih. Ispitanici su izvijestili o izazovima uzrokovanim naglim prijelazom na posao na daljinu, a 72% ih navodi kako nisu bili potpuno spremni s tehnološke perspektive. Pored problema s tehnologijom (29%), najveći problemi tijekom rada od kuće bili su prekid komunikacije među timovima/zaposlenicima (26%) i zadržavanje fokusa (25%).

Ključni nalazi istraživanja:

1. Tvrtke planiraju vratiti većinu zaposlenih u ured, iako su politike rada na daljinu sad već stabilne.

Prije nego što su se uspostavili uvjeti rada od kuće, 33% ispitanika reklo je da je sigurnost mreže i podataka te privatnost njihova najveća briga. 24% ispitanika kao nedostatak navodi produktivnost zaposlenika nakon čega slijedi problem tehnološke infrastrukture (16%). Te zabrinutosti zaposlenika, zajedno s uvjerenjem 95% ispitanika da je osobna komunikacija važna za osobni razvoj i procjenu talenta, ukazuju da rad na daljinu ipak neće moći zamijeniti tradicionalnije radne prostore.

Međutim, sad kad su se tvrtke prilagodile radu na daljinu, stavovi i politike vođa i donositelja odluka u IT-u se mijenjaju. Među anketiranim zemljama, SAD je povećao povjerenje u rad na daljinu (86%), a slijede ih Velika Britanija (80%), Njemačka (80%), Kanada (77%) i Francuska (75%). Nadalje, 58% planira promijeniti politiku rada od kuće do iduće godine, ističući potrebu da tvrtke podrže hibridnu radnu snagu.

2. Iznenadni prijelaz na rad od kuće ubrzo je otkrio nedostatke u tehnologiji.

Brzi prijelaz na rad na daljinu bio je težak za većinu tvrtki, a samo 28% izjavilo je da je za tu situaciju bilo potpuno spremno. 29% je tehnologiju navelo kao najveću bolnu točku. Među određenim anketiranim zemljama, najmanje je vjerojatno da je Francuska bila u potpunosti spremna za iznenadni prijelaz na rad na daljinu, dok je SAD bio najvjerojatnije u potpunosti spreman. Kad je riječ o tehnologiji, ispitanici su rekli kako su im najveći izazovi bili informatička podrška (35%), neadekvatna rješenja za tijek rada (27%), nedostatak alata za komunikaciju i suradnju (22%) i nedostatak rješenja za Cloud sustave (10%). 85% poslovnih lidera kao nedostatak je spomenulo i  upotrebu uredskih pisača.

3. Prioriteti nabave tehnologije prelaze na bolje podržane zaposlenike.

Kao rezultat tehnoloških nedostataka otkrivenih radom na daljinu, 70% donositelja odluka na globalnoj razini preispituje svoj budžetski trošak, a tvrtke povećavaju ulaganja u tehnološke resurse (55%) ili u uredske resurse za rad od kuće ( 40%). Pandemija je otkrila i tvrtke koje daju prednost ulaganjima u softver utemeljen na cloudu (65%), IT tehnologiju na daljinu (63%) te podršku i softver za suradnju (52%).

Hardver poput prijenosnih računala i pisača bilo je još jedno važno razmatranje, posebno za tvrtke sa sjedištem u Francuskoj, a 22% ispitanika to smatra najvažnijom potrebom kada je riječ o tehnologiji, produktivnosti i njihovom cjelokupnom radnom iskustvu.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content