PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Predstavljamo knjigu: „CtP tehnologije – digitalno vođeni postupci izrade tiskovnih formi“

Nastanak svakog grafičkog proizvoda vrlo je složen proces koji uključuje cijeli niz radnji. Jedna od njih je i izrada tiskovnih formi. Computer to Plate (CtP) tehnologija izrade tiskovnih formi relativno je novo područje koje se posljednjih 20-ak godina snažno razvija.

Sve što je do ovog trenutka poznato i dostupno o CtP tehnologiji sažela je izv. prof. dr. sc. Sanja Mahović Poljaček, u knjizi, novom sveučilišnom udžbeniku, „CtP tehnologije – digitalno vođeni postupci izrade tiskovnih formi“.

Knjiga je rezultat desetogodišnjeg rada tijekom kojih je autorica sakupljala materijale, čitala istraživanja te pratila novitete i trendove. S obzirom da nema puno publikacija veznih uz temu CtP tehnologije, time je ova knjiga/udžbenik vrjedniji.

„Upravo su me stalni razvoj ovog područja, noviteti i trendovi koje pratim zadnjih dvadesetak godina, a naročito nedostatak literature, potaknuli na pisanje knjige. Ona na jednom mjestu predstavlja različite CtP sustave, objedinjuje i pojašnjava digitalno vođene postupke izrade različitih tiskovnih formi, predstavlja materijale i uređaje koji se koriste u izradi tiskovnih formi, kao i izvore optičkog zračenja koji se koriste za ispis“, ističe prof. Mahović Poljaček.

Knjiga sadržava klasifikaciju i podjelu CtP tiskovnih formi danas dostupnih na tržištu. Predstavljeni su i neki sustavi koji danas nisu u širokoj primjeni, ali su utjecali na razvoj postojećih sustava te su nužni za njihovo razumijevanje. Opisani su i postupci izrade tiskovnih formi koji su tek u fazi istraživanja.

Iako je udžbenik namijenjen primarno studentima Grafičkog fakulteta, autorica se nada da će biti koristan i studentima drugih srodnih fakulteta. Vjeruje da će koristiti i grafičkim inženjerima u gospodarstvu, kao i svima zainteresiranima i zaposlenima u grafičkoj industriji.

Što o knjizi kažu autorica, recenzenti i dekan Grafičkog fakulteta te zašto bi je i grafičari trebali pročitati, pogledajte u videu.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content