PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Predstavljamo knjigu: CtP tehnologije – digitalno vođeni postupci izrade tiskovnih formi

Nastanak svakog grafičkog proizvoda je vrlo složen proces koji uključuje niz radnji. Jedna od njih je i izrada štampanih formi. Computer to Plate (CtP) tehnologija izrade štampanih formi relativno je novo područje koje se poslednjih 20-ak godina snažno razvija.

Sve što je do ovog trenutka poznato i dostupno o CtP tehnologiji sažela je izv. prof. dr. sc. Sanja Mahović Poljaček, u knjizi, novom fakultetskom udžbeniku, „CtP tehnologije – digitalno vođeni postupci izrade tiskovnih formi“.

Knjiga je rezultat desetogodišnjeg rada tokom koga je autorka sakupljala materijale, čitala istraživanja i pratila novosti i trendove. S obzirom da nema puno publikacija vezanih za temu CtP tehnologije, ova knjiga (udžbenik) je zbog toga još značajnija.

„Upravo su me stalni razvoj ove oblasti, novosti i trendovi koje pratim zadnjih dvadesetak godina, a naročito nedostatak literature, podstakli na pisanje knjige. Ona na jednom mestu predstavlja različite CtP sisteme, objedinjuje i pojašnjava digitalno vođene postupke izrade različitih štampanih formi, predstavlja materijale i uređaje koji se koriste u izradi štampanih formi, kao i izvore optičkog zračenja koji se koriste za štampu“, ističe prof. Mahović Poljaček.

Knjiga sadrži klasifikaciju i podelu CtP štampanih formi danas dostupnih na tržištu. Predstavljeni su i neki sistemi koji danas nisu u širokoj primeni, ali su uticali na razvoj postojećih sistema pa su nužni za njihovo razumevanje. Opisani su i postupci izrade štampanih formi koji su tek u fazi istraživanja.

Iako je udžbenik namenjen primarno studentima Grafičkog fakulteta, autorka se nada da će biti koristan i studentima drugih srodnih fakulteta. Veruje da će koristiti i grafičkim inženjerima u privredi, kao i svima zainteresovanim i zaposlenima u grafičkoj industriji.

Što o knjizi kažu autorka, recenzenti i dekan Grafičkog fakulteta i zašto bi i grafičari trebalo da je pročitaju, pogledajte u videu.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content