PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Prvu Print Magazin online epizodu na temu Print 4.0 pratilo više od 2800 ljudi

Print 4.0 bila je tema prve epizode novopokrenutog projekta Print Magazina pod nazivom „45 minuta o tisku“, emitirana u srijedu, 14. 5. na Print Magazin YouTube kanalu. Tema je izazvala veliki interes grafičke industrije regije te je na kanalu, unatoč određenim tehničkim poteškoćama, bilo prisutno više od 2800 gledatelja.

Snimku emisije možete pogledati ovdje.

Gosti u prvoj epizodi bili su gosp. Korado Korlević, astronom i futurist, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu, gosp. Klaus Thaler s Visoke škole za medije iz Stuttgarta, gosp. Dean Tolp iz tvrtke Grafik.net te gosp. Zoran Orlić iz tvrtke Heidelberg Hrvatska.

Pojedini stari sektori grafičke industrije još nisu naučili lekciju

Pojam Print 4.0 obuhvaća puno više od ulaganja u samu tehnologiju, on znači promjenu kompletnog načina razmišljanja kada je riječ o uspostavljanju modernih, automatiziranih proizvodnih procesa. Pandemija koronavirusa pojavila se kao još jedan dodatni element u promišljanju tog procesa i kako je istaknuo gosp. Korlević, prilika je svima nama da razmislimo gdje smo u cijeloj toj priči u svijetu koji dolazi. Kada je riječ o tehnologijama, smatra da tvrtke ne smiju razmišljati na način da se pitaju što zajednici treba, nego one trebaju biti te koje će smisliti i ponuditi tržištu ono što mu treba. Ovu krizu, istaknuo je, svakako treba iskoristiti kao priliku za napraviti promjenu, potrebno je samo imati hrabrosti.

Koliko se grafičko tržište promijenilo otkada je prije četiri godine na drupi 2016. prvi put spomenut pojam Print 4.0, pitali smo prof. Thalera. Kako je rekao, ono što je svima jasno je da je doba masovne proizvodnje prošlo te se moramo pripremiti za novo online doba i doba individualizacije  proizvoda. „Online tiskari postižu godišnji rast do 10% godišnje koristeći potencijale Printa 4.0, dok su na drugoj strani kapaciteti i pritisak na cijene još uvijek glavna prijetnja tradicionalnom tisku. Mišljenja sam da pojedini stari sektori grafičke industrije nisu naučili lekciju i modernizirali svoje procese i zato stagniraju. Bez automatizacije nema napredka“, rekao je.

Automatizacija pruža sigurnost

Na pitanja vezana uz automatizaciju u digitalnom tisku velikog formata razgovarali smo s gosp. Deanom Tolpom koji je, prije svega naglasio da je interes za ovakvim rješenjima u regiji sve veći. Kako je rekao, iako je digitalni tisak, posebice kod malih naklada, već prilično automatiziran, kod ozbiljnih digitalnih industrijskih proizvodnji, posebice u tisku velikih formata, dodatna automatizacija je itekako potreba, posebice u dijelu kartonaže i marketinških materijala. Grafik.net u tom dijelu tržištu nudi industrijska rješenja za tisak i rezanje tvrtki Durst i Zund koje je moguće povezati u jednu cjelinu. „ U regiji već postoji nekoliko tvrtki koje u proizvodnji koriste potpuno automatizirana rješenja, odnosno sustav pomoću barkoda i od kada su ih implementirali nisu imali nikakvih pogreški u doradi što pruža veliku sigurnost“, zaključio je gosp. Tolp.

O stanju na tržištu kada je riječ o automatizaciji analognih tehnologija tiska govorio je gosp. Zoran Orlić. Naglasio je da je analogni tisak danas u svim segmentima, i tisku i doradi i pripremi vrlo automatiziran te je osmerobojnom stroju za izmjenu posla potrebno između 4 i 10 minuta, dok je nekada za to trebalo i do sat vremena. Produktivnost novih analognih strojeva  danas je i do tri puta veća, zbog čega je sa starijim strojevima teško biti konkurentan. „Jedan novi visoko-automatiziran analogni stroj, danas zamjenjuje tri stara stroja“, istaknuo je gosp. Orlić, naglasivši da će i Heidelberg svoje sustave dalje razvijati na način da uključuju automatizaciju i integraciji svih proizvodnih procesa.  

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content