Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Prvu Print Magazin online epizodu na temu Print 4.0 pratilo više od 2800 ljudi

Print 4.0 bio je tema prve epizode novopokrenutog projekta Print Magazina pod nazivom „45 minuta o štampi“, koja je emitovana u sredu, 14.5. na Print Magazin YouTube kanalu. Tema je izazvala veliko interesovanje grafičke industrije regiona, pa  je na kanalu, uprkos određenim tehničkim poteškoćama, bilo prisutno više od 2800 gledalaca.

Snimak emisije možete pogledati ovde.

Gosti u prvoj epizodi bili su g. Korado Korlević, astronom i futurist, upravnik opservatorijuma u Višnjanu, g. Klaus Thaler sa Visoke škole za medije iz Štutgarta,     g. Dean Tolp iz kompanije Grafik.net i g. Zoran Orlić iz kompanije Heidelberg, Hrvatska.

Pojedini stari sektori grafičke industrije još nisu naučili lekciju

Pojam Print 4.0 obuhvata mnogo više od ulaganja u samu tehnologiju, on znači promenu kompletnog načina razmišljanja kada je reč o uspostavljanju modernih, automatizovanih proizvodnih procesa. Pandemija koronavirusa pojavila se kao još jedan dodatni element u promišljanju tog procesa i kako je istakao g. Korlević, prilika je za sve nas da razmislimo gde smo u celoj toj priči u svetu koji dolazi. Kada je reč o tehnologijama, smatra da kompanije ne smeju da razmišljaju na način da se pitaju šta je zajednici potrebno, nego treba da budu te koje će smisliti i ponuditi tržištu ono što mu treba. Ovu krizu, istakao je, svakako treba iskoristiti kao priliku da se napravi promena, potrebno je samo imati hrabrosti.

Koliko se grafičko tržište promenilo otkada je pre četiri godine na drupi 2016. prvi put spomenut pojam Print 4.0, pitali smo prof. Thalera. Kako je rekao, ono što je svima jasno je da je doba masovne proizvodnje prošlo, pa se moramo pripremiti za novo online doba i doba individualizacije  proizvoda. „Online štampari postižu godišnji rast do 10% godišnje koristeći potencijale Printa 4.0, dok su na drugoj strani kapaciteti i pritisak na cene još uvek glavna pretnja tradicionalnoj štampi. Mislim da pojedini stari sektori grafičke industrije nisu naučili lekciju i nisu modernizovali svoje procese, zato stagniraju. Bez automatizacije nema napretka“, rekao je.

Automatizacija pruža sigurnost

Na pitanja vezana za automatizaciju u digitalnoj štampi velikog formata razgovarali smo sa g. Deanom Tolpom koji je, pre svega naglasio da je interesovanje za ovakvim rešenjima u regionu sve veće. Kako je rekao, iako je digitalna štampa, posebno kod malih tiraža, već prilično automatizovana, kod ozbiljnih digitalnih industrijskih proizvodnji, posebno u štampi velikih formata, dodatna automatizacija je itekako potrebna, naročito u oblasti kartonaže i marketinških materijala. Grafik.net u toj oblasti tržištu nudi industrijska rešenja za štampu i rezanje kompanija Durst i Zund koje je moguće povezati u jednu celinu. „U regionu već postoji nekoliko kompanija koje u proizvodnji koriste potpuno automatizovana rešenja, odnosno, sistem pomoću barkoda i od kada su ih implementirali nisu imali nikakvih greški u doradi, što pruža veliku sigurnost“, zaključio je g. Tolp.

O stanju na tržištu kada je reč o automatizaciji analognih tehnologija štampe, govorio je g. Zoran Orlić. Naglasio je da je analogna štampa danas u svim segmentima, i štampi i doradi i pripremi, vrlo automatizovana te je osmobojnoj mašini za promenu posla potrebno između 4 i 10 minuta, dok je nekada za to trebalo i do sat vremena. Produktivnost novih analognih mašina  danas je i do tri puta veća, zbog čega je sa starijim mašinama teško biti konkurentan. „Jedna nova visoko-automatizovana analogna mašina, danas zamenjuje tri stare mašine“, istakao je g. Orlić, naglasivši da će i Heidelberg svoje sisteme dalje razvijati na način da uključuju automatizaciju i integraciju svih proizvodnih procesa.  

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content