PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Razvoj ink jet rješenja ne posustaje

Iako ink jet tehnologija postoji već niz godina, razvoj na tržištu ink jet-a se nastavlja. Nova rješenja redovito se lansiraju. Čak i tijekom 2020. godine, kada su mnoge tvrtke usporile ili potpuno zaustavile proizvodnju, nastavljen je rad na poboljšanju ink jet tehnologije.

Novi dodaci

HP je tako pokrenuo svoje najnovije ink jet rješenje u obliku nove serije pisača velikog formata HP Latex 700/800. Specifičnost serije je mogućnost bijele boje prvi put u ovoj kategoriji. O novoj seriji HP Latex pisača pisali smo i na našem portalu te u Print Magazinu.

Ključne značajke novih strojeva uključuju poboljšane ispisne glave koje imaju više mlaznica i nude brzine do 36m2/h. To znači da novi HP Latex pisači nude 50% veću razinu produktivnosti u usporedbi s prethodnim HP-ovim modelima.

Operativno, HP PrintOS tomogućuje tiskarima da nadgledaju i kontroliraju svoju flotu pisača pomoću sučelja zasnovanog na oblaku koje mogu koristiti bilo gdje i bilo kada.

HP-Latex-700-800-printer-series1280x720
Ubrzani trendovi

Još jedno renomirano ime u ink jet ispisu je Epson. Kako ističu u tvrtki ProGraphics, Epson UK distributeru, pandemija je dovela do većeg ubrzanja određenih trendova. Kao najočitije prednosti koje su istaknuli događaji 2020. godine ističu visokokvalitetnu proizvodnju i prilagodljivost primjene. Smatraju da će se početni porast personalizacije i naručivanja preko weba i dalje razvijati.

Što se tiče šireg tržišta, smatraju da će  uvođenje ink jet rješenja donijeti veliku korist onima koji posluju u sektoru digitalnog tekstila. „Korištenje ink jet tehnologije u tisku tekstila štedi resurse i ekološki je prihvatljivije od analognih procesa jer nema filmova, zaslona ili ploča za proizvodnju i pranja. Budući da je postupak digitalnog tiska tekstila kraći, troši manje energije i vode od tradicionalnog analognog postupka i troši daleko manje boje“, komentiraju u tvrtki ProGraphics.

Epson_Surecolor_SC_F100
Povećana pouzdanost

Ricoh je također najavio niz novih ink jet rješenja, ponajviše svoju treću generaciju latex rješenja,  Ricoh Pro L5160 pisač.

„Ovaj najnoviji razvoj, zajedno s Ricoh ispisnim glavama znači da latex pisač Ricoh Pro L5160 može lako postići brzinu od 46m2/h. Radi se o postupku stavljanja slike na podlogu što dovodi do brže proizvodnje jer se boja brže nanosi. Ink jet tehnologija također je kompatibilna s najširim rasponom podloga – i krutim i fleksibilnim – uključujući staklo, drvo, beton i još mnogo toga“, ističu u Ricohu.

Ricoh_Pro_L5100_Latex
Svestranost, ekologija i ROI – povratak investicije

Švicarska tvrtka swissQprint također se fokusira na novi ink jet razvoj te smatraju da će najnovija dostignuća koristiti tvrtkama u sektoru velikih formata.

Što se tiče održivosti, ink jet tisak nudi nisku potrošnju energije u usporedbi s drugim metodama, iako ne zahtijeva sušilice i ventilaciju, koristi boje bez otapala i VOC-a te štedi energiju.

Unatoč smetnjama uzrokovanih virusom Covid-19 u posljednjih 12 mjeseci, razvoj ink jet tehnologije ne posustaje. Dokaz tome je niz novih rješenja koja dolaze na tržište posljednjih mjeseci. Bez znakova usporavanja inovacija u segmentu ink jet tehnologije, nova rješenja zasigurno će nas pratiti i u 2021. godini.

Članak je preuzet sa stranice www.fespa.com, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content