PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Razvoj ink jet rešenja ne posustaje

Iako ink jet tehnologija postoji već niz godina, razvoj na tržištu ink jet-a se nastavlja. Nova rešenja redovno se lansiraju. Čak i tokom 2020. godine, kada su mnoge kompanije usporile ili potpuno zaustavile proizvodnju, nastavljen je rad na unapređenju ink jet tehnologije.

Novi dodaci

HP je tako pokrenuo svoje najnovije ink jet rešenje u obliku nove serije štampača velikog formata HP Latex 700/800. Specifičnost serije je mogućnost bele boje prvi put u ovoj kategoriji. O novoj seriji HP Latex štampača pisali smo i na našem portalu, kao i u Print Magazinu.

Ključne karakteristike novih štampača uključuju unapređene štamparske glave koje imaju više mlaznica i nude brzine do 36m2/h. To znači da novi HP Latex štampači nude 50% veći nivo produktivnosti u poređenju sa prethodnim HP modelima.

Operativno, HP PrintOS omogućava štamparijama da nadgledaju i kontrolišu svoju flotu štampača pomoću interfejsa zasnovanog na oblaku koji mogu koristiti bilo gde i bilo kada.

Ubrzani trendovi

Još jedno renomirano ime u ink jet štampi je Epson. Kako ističu u kompaniji ProGraphics, distributeru Epson UK, pandemija je dovela do naglog ubrzanja određenih trendova. Kao najočiglednije prednosti koje su istakli tokom 2020. godine ističu visokokvalitetnu proizvodnju i prilagodljivost primene. Smatraju da će se početni porast personalizacije i naručivanja preko weba i dalje razvijati.

Što se tiče šireg tržišta, smatraju da će  uvođenje ink jet rešenja doneti veliku korist onima koji posluju u sektoru digitalnog tekstila. „Korišćenje ink jet tehnologije u štampi tekstila štedi resurse i ekološki je prihvatljivije od analognih procesa jer nema filmova, zaslona ili ploča za proizvodnju i pranja. Pošto je  postupak digitalne štampe tekstila kraći, on troši manje energije i vode od tradicionalnog analognog postupka i troši daleko manje boje“, komentarišu u kompaniji ProGraphics.

Veća pouzdanost

Ricoh je takođe najavio niz novih ink jet rešenja, najviše svoju treću generaciju latex rešenja,  štampač  Ricoh Pro L5160.

„Ovaj najnoviji razvoj, zajedno s Ricoh štamparskim glavama znači da latex štampač Ricoh Pro L5160 može lako da postigne brzinu od 46m2/h. Reč je o postupku stavljanja slike na podlogu što dovodi do brže proizvodnje jer se boja brže nanosi. Ink jet tehnologija takođe je kompatibilna sa najširim rasponom podloga – i krutim i fleksibilnim – uključujući staklo, drvo, beton i još mnogo toga“, ističu u kompaniji Ricoh.

Svestranost, ekologija i ROI – povratak investicije

Švajcarska kompanija swissQprint takođe se fokusira na novi ink jet razvoj i smatraju da će najnovija dostignuća koristiti kompanijama u sektoru velikih formata.

Što se tiče održivosti, ink jet štampa nudi manju potrošnju energije u poređenju sa drugim metodama, iako ne zahteva sušilice i ventilaciju, koristi boje bez rastvarača i VOC-a i štedi energiju.

Uprkos smetnjama uzrokovanih virusom Covid-19 u poslednjih 12 meseci, razvoj ink jet tehnologije ne posustaje. Dokaz toga je niz novih rešenja koja dolaze na tržište poslednjih meseci. Bez znakova usporavanja inovacija u segmentu ink jet tehnologije, nova rešenja će nas zasigurno pratiti i u 2021. godini.

Članak je preuzet sa stranice www.fespa.com, a u celosti ga možete pročitati ovde.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content