Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Recikliranje poliestera je moguće, no još uvijek nije idealno

Kada se radi o tisku tekstila tehnologijom sublimacije, posljednjih godina nezaobilazno ime u tom segmentu je tvrtka Agfa. Iako je Agfa u tekstilu prisutna od 2008., sa sublimacijom su krenuli prije dvije godine lansiranjem sublimacijskog printera Avinci CX3200 na kojem su sada napravili određena značajna poboljšanja. Ako postoji itko tko „razumije tekstil“ onda je to gosp. Mike Horsten, globalni voditelj segmenta tekstila u tvrtki Agfa. S tekstilom radi već 23 godine.

Za tržište tekstila kažu da je jedno od najsporije rastućih nakon pandemije.  Kako vi ocjenjujete situaciju na tržištu? 

Prije svega, treba razlikovati modni tekstil i soft signage tekstil. Modni segment oporavlja se jako sporo što je povezano s puno stvari. Prvenstveno s ekonomskim kretanjima i inflacijom, a zatim i s ratom u Ukrajini. Puno je tvrtki koje sada ne mogu surađivati s Rusijom koja je bila jako veliki kupac i korisnik modnog tekstila.
S druge strane, soft signage segment ide dosta dobro. Vratili su se sajmovi i događanja, maloprodajni lanci također sve više koriste tekstil. Gledano s tog aspekta, soft signage raste. Modni segment također raste, ali jako sporo.

I Agfa je u soft signage segmentu prisutna sa svojim sublimacijskim printerom. 

Tako je. Radi se o Avinci CX3200, a s novom linijom na tržištu smo prisutni unazad dvije godine. Uz tehničke karakteristike, ono po čemu je nova linija posebna je i činjenica da nismo samo lansirali printer na tržište, nego smo čekali da se riješe sve poteškoće i problemi i sada imamo proizvod kakav smo željeli i koji radi odlično.
Avinci CX3200 je 3.2m širok roll-to-roll sublimacijski printer kojeg pokreću četiri Kyocera print glave, zahvaljujući kojima je moguće postići maksimalnu brzinu ispisa od 250m2/h. No, u stvarnoj proizvodnji, ovisno o tome što se proizvodi, brzina je od 150 do 190m2/h. Odlična kvaliteta ispisa i kod direktnog i kod indirektnog tiska, odnosno korištenjem transfer papira. Stvara živopisan, visokokvalitetan ispis na tkaninama na bazi poliestera za vanjsku i unutarnju primjenu. Koristi off-line kalandersku jedinicu za savršenu fiksaciju.
Sve u svemu, više nego solidan mid-range segment printera koji je dovoljno brz da može zadovoljiti potrebe 90% svih korisnika u svijetu.

Svima su danas puna usta ekologije. Kakva je situacija na relaciji sublimacija – poliesterski materijali – ekologija? 

Moramo biti iskreni i reći da je to veliki problem jer sublimacija radi s poliesterskim materijalima, a poliester je proizvod na bazi nafte. No, treba razmišljati i na sljedeći način, to ako koristimo reaktivne ili acidne boje moramo koristiti kemikalije, više puta ispirati i time povećati potrošnju vode. U našem slučaju i dalje se radi o poliesteru, ali i o sublimacijskim bojama te je potrebno samo malo energije za kalander. Gledano s aspekta okoliša to je nešto bolje. Je li savršeno, nije, ali je bolje.
Recikliranje poliestera je moguće, postoje načini, no još uvijek nije idealno. Ono što se trenutno najčešće radi je izdvajanje vlakana, potpuna razgradnja i ponovno korištenje u druge svrhe, što je trenutno najbolje rješenje.

Cijeli intervju pročitajte u dostupnom online izdanju Print Magazina.Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content