PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Recikliranje poliestera je moguće, ipak još uvek nije idealno

Kada je u pitanju štampa na tekstilu sa tehnologijom sublimacije, kompanija Agfa je poslednjih godina nezaobilazno ime u ovom segmentu. Iako je Agfa prisutna u tekstilu od 2008. godine, sa sublimacijom su počeli pre dve godine lansiranjem sublimacionog štampača Avinci CKS3200, na kome su sada napravili određena značajna poboljšanja. Ako postoji neko ko se „razume u tekstil“ onda je to g. Mike Horsten, globalni šef tekstilnog segmenta u Agfi. Tekstilom se bavi 23 godine.

Rečeno je da je tržište tekstila jedno od najsporije rastućih nakon pandemije. Kako ocenjujete situaciju na tržištu?

Pre svega, treba napraviti razliku između modnog tekstila i soft signage tekstila. Modni segment se veoma sporo oporavlja, što je povezano sa mnogim stvarima. Pre svega ekonomskim kretanjima i inflacijom, a potom i ratom u Ukrajini. Mnogo je kompanija koje sada ne mogu da sarađuju sa Rusijom, koja je bila veoma veliki kupac i korisnik modnog tekstila.

S druge strane, soft signage segment radi prilično dobro. Vraćaju se sajmovi i manifestacije, tekstil sve više koriste i trgovinski lanci. Gledano sa ovog aspekta, soft signage raste. Modni segment takođe raste, ali veoma sporo.

Agfa je takođe prisutna u soft signage segmentu sa svojim sublimacionim štampačem.

Tako je. U pitanju je Avinci CKS3200, a sa novom linijom smo prisutni na tržištu poslednje dve godine. Pored tehničkih karakteristika, ono što novu liniju čini posebnom je činjenica da štampač nismo samo lansirali na tržište, već smo čekali da se sve poteškoće i problemi reše i sada imamo proizvod koji smo želeli i koji radi odlično.

Avinci CKS3200 je sublimacioni štampač roll-to-roll širine 3,2m sa četiri Kyocera štamparske glave, zahvaljujući kojima je moguće postići maksimalnu brzinu štampanja od 250m2/h. Međutim, u stvarnoj proizvodnji, u zavisnosti od toga šta se proizvodi, brzina je od 150 do 190m2/h. Odličan kvalitet štampe kako sa direktnom tako i sa indirektnom štampom, odnosno korišćenjem transfer papira. Stvara živopisno, visokokvalitetno štampanje na tkaninama na bazi poliestera za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Koristi off-line jedinicu za kalandiranje za savršeno fiksiranje.

Sve u svemu, više nego solidan segment štampača srednjeg ranga koji je dovoljno brz da zadovolji potrebe 90% svih korisnika u svetu.

Danas su svima puna usta ekologije. Kakva je situacija u odnosu na sublimaciju – poliesterski materijali – ekologija?

Moramo biti iskreni i reći da je to veliki problem jer sublimacija radi sa poliesterskim materijalima, a poliester je proizvod na bazi nafte. Međutim, treba razmišljati i na sledeći način, da ako koristimo reaktivne ili kisele boje, moramo da koristimo hemikalije, ispiramo nekoliko puta i tako povećavamo potrošnju vode. U našem slučaju se ipak radi o poliesteru, ali i o sublimacionim bojama, a za kalendar je potrebno samo malo energije. Sa ekološke tačke gledišta, nešto je bolje. Da li je savršeno, nije, ali je bolje.

Reciklaža poliestera je moguća, ima načina, ali još uvek nije idealno. Ono što se trenutno najčešće radi je da se vlakna izdvoje, potpuno razgrade i ponovo koriste u druge svrhe, što je trenutno najbolje rešenje.

Ceo intervju pročitajte dostupnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content