PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

3D štampa – vizuelna komunikacija koja osvaja na prvu

U doba kada je izmišljena parna mašina 1750. ili štamparska mašina 1450. Godine, niko nije mogao ni da pretpostavi koliki će uticaj imati. No, ipak je reč o izumima koji su promenili svet. Izgleda da se danas ista situacija ponavlja sa 3D štampom. Tehnologija 3D štampe značajno je počela da se razvija tokom poslednjih 30 godina. Od tada je značajno napredovala, a razvoj se nastavlja i dalje.

3D štampa primer je, kaže struka, disruptivne tehnologije. Zbog svoje prilagodljivosti danas pronalazi mesto u brojnim industrijama i u proizvodnji mnogih različitih proizvoda. U skladu s tim nije zaobišao ni kreativnu, reklamnu industriju koja već sada zahvaljujući 3D štampi može da ponudi dodatne i raznovrsne usluge.

Sloj po sloj do finalnog proizvoda

Princip rada većine 3D štampača vrlo je sličan. Proizvodi se grade po principu sloj po sloj, kroz niz preseka. Svi 3D štampači koriste 3D-CAD softver koji obezbeđuje hiljade preseka svakog proizvoda kako bi se tačno utvrdilo kako svaki sloj treba izraditi. Jedan od lidera u proizvodnji 3D štampača danas je svakako izraelska kompanija Massivit 3D. Specijalizovali su se za proizvodnju 3D štampača za štampu velikog formata.

Tehnologija koju koriste je fotosenzitivni gel koji je istovremeno obrađen s UV svetlom kako bi se stvorila solidna čvrstoća materijala s obzirom da se 3D model izrađuje sloj po sloj. Princip rada svodi se na izlivanje, odnosno slaganje slojeva jednog na drugi sve dok se ne „izgradi“ proizvod.

Slojevi materijala mogu biti debljine 1mm ili više i mogu da budu odštampani u veličini 180cm x 150cm x 120cm što slojeve čini manje primetnim. Apliciranje raznih završnih obrada takođe prekriva te detalje. Uz gel materijal i tehnologiju slojevitog nanošenja bitno je da se istakne i da su proizvodi odštampani Massivit 3D tehnologijom šuplji zbog čega su vrlo lagani. Zbog toga što se ne štampa unutrašnjost moguće je postići relativno velike brzine prilikom štampe. Sama brzina najvećim delom zavisi od rezolucije. Massivit 3D štampači mogu da štampaju brzinom od 35cm na sat.

Vrhunski brendovi prepoznali su marketinški potencijal 3D štampe. Na koji način i u koje svrhe ga koriste pročitajte u online izdanju Print Magazina

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content