PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Pet ključnih saveta za ambalažu u e-trgovini

Dizajn ambalaže za e-trgovinu može biti vrlo izazovan jer lanac snabdevanja može biti nepoznat uz nepredvidljive uslove okoline. Međutim, postoji nekoliko oblasti koje dizajneri ambalaže svakako moraju da uzmu u obzir i koje će pomoći da se ublaži rizik od oštećenja proizvoda.

1. Priroda lanca snabdevanja e-trgovine

Ne postoji standardizovani put distribucije e-trgovine; proizvodi kupljeni putem interneta mogu da se suoče sa brojnim izazovima na putu do potrošača.

Verovatno je najjednostavnije tamo gde se proizvod isporučuje direktno od trgovca potrošaču. Iako  se i tada paket još uvek može suočiti sa nepoznatim problemima iz okoline. Kao alternativu, maloprodaja može da koristi treće strane (kao što je Amazon) za isporuku. To može da donese i dodatne izazove za izradu adekvatne ambalaže, jer proizvod mora bezbedno da se otpremi u skladište pre nego što se distribuira potrošaču.

Platforme e-trgovine otvaraju međunarodno tržište, iako to donosi još složenije kanale distribucije.

2. Vrsta proizvoda

Vrsta proizvoda će imati ogroman uticaj na potreban nivo zaštite ambalaže; da li je proizvod lomljiv, fleksibilan, vredan ili sadrži tečnost ili kvarljive proizvode? Bilo koji od ovih činioca će uticati na dizajn ambalaže i potrebu da zaštiti proizvod i obezbedi da isti dođe do kupca u neoštećenom stanju.

3. Očekivanja kupaca

U doba transparentnosti društvenih medija ovo je područje koje ima sve veći značaj. Podrazumeva se da će kupac očekivati da njegov proizvod stigne netaknut i u neoštećenoj ambalaži. Smithers je sproveo istraživanje u kome je 39% kupaca putem interneta reklo da bi zbog oštećene ambalaže sledeći put dobro razmislili da li će poručiti od istog prodavca.

Raspakovanje je takođe važan činilac. Kako bi potrošač imao prijatno iskustvo, ambalaža mora da bude ne samo kvalitetna i sigurna za proizvod, već mora da bude i estetski ugodna i jednostavna za raspakovanje.

4. Održivost

Povećanje svesti potrošača o održivoj ambalaži i distribuciji izazvalo je pomak ka korišćenju recikliranih materijala u ambalaži, a upotreba reciklirane (i reciklirajuće) ambalaže može biti korisna u odnosu na konkurentske proizvode. Sama ambalaža takođe bi se mogla redizajnirati tako da koristi manje materijala, pametnim dizajnom smanjujući količinu nepotrebnih materijala za popunjavanje praznina, a istovremeno pružajući prikladnu zaštitu proizvoda.

5. Pravne obveze

Postoje razni zakonski uslovi za distribuciju određenih proizvoda, poput onih koji sadrže litij-ionske baterije ili ako uključuju opasne hemikalije, kao i za farmaceutske proizvode. Oni su obično navedeni kao deo propisa i zahtevaju ispitivanje radi dokazivanja usklađenosti sa propisima.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content