PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Boja – Sveti gral UV printera

Kada su u pitanju boje UV štampača, tehničari servisa opreme ističu da je boja najvažniji deo uspešne priče. Mnogi proizvođači koriste identične glave za štampanje, iste kontrolere, istu hardversku konstrukciju, sličan softver, a njihovi štampači nisu pouzdani, dok su oni drugih proizvođača savršeni. Čest razlog je neusklađenost između sistema štampanja i boje.

Neka mastila imaju loš viskozitet i začepljuju glavu štampača. Druge boje, obično jeftinije, nemaju dovoljnu količinu pigmenta i pokrivenost otiska će biti loša. Treće nemaju dobre mehaničke osobine i prianjanje na podlogu neće biti zadovoljavajuće. Četvrte neće biti dovoljno fleksibilne i nanešene na podlogu, neće moći da prate njeno savijanje i popucaće…

Za kvalitetnu štampu potrebno je odabrati pravu boju. Često nije moguće kombinovati sve kvalitete boje i neke karakteristike će morati da se žrtvuju da bi se dobio kvalitetan otisak. Na sreću, proizvođači nude mnoge vrste UV mastila koje mogu da obezbede kvalitetno štampanje na širokom spektru podloga. Međutim, vrlo često jedna boja ne može da pokrije sve materijale koji se nude na tržištu. Promena boje u sistemu štampanja UV štampača je moguća, ali zahteva ispiranje sistema, što nije ni lako, ni brzo, ni jeftino. Zbog toga se preporučuje da pre ulivanja mastila u sistem za štampanje odlučite sa kojim aplikacijama ćete najviše raditi i u skladu s tim odlučite o vrsti UV mastila.

Današnji UV štampači najčešće koriste klasični CMYK, belu boju i lak. Pored ovih osnovnih boja, štampači sa Lc i Lm bojama, tzv light-ovima koji podižu kvalitet fotografije na viši nivo. Za širi spektar, neki proizvođači dodaju ljubičastu, crvenu, narandžastu ili sivu. Korišćenjem ovih boja mogu se vernije reprodukovati boje zahtevnih kupaca koji su svoj logo vezali za neku od boja sa pantone skale.

Rok trajanja i prvoklasni kvalitet

Trajnost UV boje je još jedna karakteristika na koju treba obratiti pažnju. Većina boja na tržištu ima rok trajanja od godinu dana. S obzirom da se deo mastila za UV štampače uvozi iz Kine, kada stignu na evropsko tržište, gube najmanje dva meseca trajnosti. Može se pretpostaviti da će u magacinu distributera biti izgubljena još dva meseca, a kada boja stigne do korisnika, rok trajanja je već smanjen za trećinu.

Mastilo kome je istekao rok može biti opasno za sistem štampanja i izazvati začepljenje mlaznica na glavama štampača. Neki štampari vide cenu mastila kao priliku da uštede novac i kupe jeftinije mastilo od drugorazrednih proizvođača. U razgovoru sa serviserima saznali smo da je to najveći uzrok zastoja u štampanju, začepljenja štamparskih glava i sistema mastila.
Ne pada nam na pamet da sipamo kerozin u rezervoar automobila, a u rezervoar štampača stavljamo tečnosti sa neproverenom količinom pigmenta ili vezivom neproverenog kvaliteta. Odgovarajuća boja i glava za štampanje je sveti gral uspešnih UV štampača.

Celu temu posvećenu UV desktop printerima pročitajte u Print Magazinu, koji je dostupan i online.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content