PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Comex – nakon regiona, rast nastavljaju u Evropi

Ljubav je naterala gospodina Rajka Pribilovića na promenu mesta boravka i rodnu Budvu zamenio je Šapcem. U prvim godinama posvetio se ugostiteljstvu, ali je ubrzo video priliku u veleprodaji papirnih proizvoda zahvaljujući iskustvu gospodina Živorada Arsenovića. Devedesete godine osnivaju kompaniju Comex. Iste godine kupuju prvu mašinu za konfekcioniranje vrećica i kreću s prodajom fleksibilne ambalaže. I, uz velika odricanja, tu počinje Comex koji danas poznajemo.

„Posao je rastao iz godine u godinu. Sve smo uložili u mašine, stare magacine, zemljište i postepeno gradili Comex. Naučili smo tehnologiju od nule, pronašli ljude koji su imali neko znanje i pokušali sve to da spojimo u proizvodne procese. Danas je Comex ozbiljna proizvodna kompanija sa 125 visokokvalifikovanih radnika, novim savremenim tehnologijama i proizvodimo ambalažu koju možete pronaći na policama širom Evrope“, kaže nam gdin Rajko.

Treća generacija, Rajkov sin Stefan, njegova supruga i Rajkova ćerka Sofija uspešno preuzimaju posao. Gospodin Stefan nas je proveo po objektima.

Zašto je fleksibilna ambalaža danas toliko popularna?

Zbog svoje fleksibilnosti. Ne samo u mehaničkom aspektu, već se koristi u mnogim industrijama i za mnoge različite proizvode. Veoma je ekonomična. Isporučuje se u rolnama ili u formiranim vrećama, zauzima malo prostora tokom transporta ili skladištenja u fabrikama. Možemo je napuniti čvrstim, tečnim ili praškastim proizvodima. To je dobar čuvar proizvoda. Štiti proizvod od UV zraka, mehaničkih oštećenja, temperaturnih promena. Pogodan je za štampanje. Lako se reciklira. Fleksibilno pakovanje ima karakteristike koje su nedostižne ambalaži od drugih materijala i stoga ima veoma široku primenu u raznim industrijama.

S leva na desno: Vanja Pribilović, Stefan Pribilović, Rajko Pribilović, Sofija Lončar
Koje vam je danas najvažnije tržište? Koje tehnologije koristite i koji proizvodi zauzimaju najveći udio u vašoj proizvodnji? 

Teško je izdvojiti jedno tržište kao najvažnije. Comex trenutno izvozi više od polovine svoje proizvodnje. Ako pogledate da deo ambalaže koja se koristi za proizvode različitih kompanija ide direktno u izvoz, onda dobijate još bolje brojke. Pre deset godina povećali smo učešće izvoza sa deset odsto u ukupnoj proizvodnji na više od 50 odsto.

Razlog naše dobre pozicije na inostranim tržištima, kao i partnerske pozicije sa velikim multinacionalnim kompanijama koje koriste našu ambalažu su naša brzina, fleksibilnost i kvalitet pakovanja.

Tehnološki smo veoma dobro opremljeni. U pogonu imamo moderne tehnologije. Imamo kompletan proizvodni proces za proizvodnju PE folija na dve linije za koekstruziju. Pravimo klišee na najsavremenijim Esko mašinama sa HD laserskom glavom koja obezbeđuje izlaznu rezoluciju od 4000 dpi. Ova tehnologija nam omogućava štampanje finih tonskih prelaza i visoku oštrinu otiska. Posedujemo i sopstvenu prostoriju za mešanje boja, tako da u najkraćem mogućem roku možemo da zadovoljimo potrebe za specijalnim pantone bojama, ali i time obezbeđujemo ponovljivost i doslednost štampe u svim fazama proizvodnje.

U štampariji trenutno radimo na tri mašine za široku štampu sa centralnim cilindrom. Dve su Bobstove, jedna ima 8 boja, a druga deset. One obezbeđuju da ispunjavamo najstrože zahteve klijenata u pogledu boja i kvaliteta štampe. Poslednja štamparska mašina koju smo instalirali bila je Uteca Cristal. Trenutno smo u pregovorima za instalaciju četvrte štamparske mašine kako bismo zadovoljili povećane porudžbine kupaca.

Ceo intervju možete pročitati u dostupnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content