Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kako štampa menja svet: 3D štampane kuće za siromašne porodice u Meksiku

Pre dve godine u Teksasu je za manje od 24 sata napravljena prva kuća urađena 3D štampom. Tada su svi bili zapanjeni neverovatnom efikasnošću i brzinom postupka. Sada, neprofitna organizacija New Story pokušava da na taj način napravi celu zajednicu 3D kuća, pokušavajući da pionirskim rešenjima, poput 3D štampe, zaustavi globalno beskućništvo. Dve od pedeset planiranih kuća već su izgrađene u ruralnom delu Meksika, Tabasku. Za izradu otpornih kuća od 500 m2, kompaniji za konstrukcije ICON, bilo je potrebno oko 24 sata.

Da bi se uhvatili u koštac s ovim velikim projektom, New Story i ICON odlučili su da koriste 3D štampač Vulcan II,  dizajniran za rad u teškim uslovima ograničenog ruralnog područja. Ovo je prvi štampač ovakve vrste i ima potencijal da pomogne u prevazilaženju nestašice domova za ugroženo stanovništvo. Pomoć koja je prikupljana namenjena je porodicama koje žive s manje od 3 dolara dnevno, a potrebno im je utočište. Alexandria Lafci, suosnivačica organizacije New Story, kaže: „Mislim da je važno zapamtiti šta ovaj projekt čini drugačijim, šta ga čini važnim.”

Od tradicionalne gradnje do 3D štampe

New Story je osnovan pre samo pet godina i startovao je upotrebom tradicionalnih metoda gradnje kako bi sagradio više od 2700 domova širom Haitija, El Salvadora, Bolivije i Meksika. U poslednje dve godine potrošili su svoje vreme i novac na razvijanje inovativnih rešenja i istraživanja za globalni sektor socijalnog stanovanja, kako bi što brže izgradili pristupačne domove. „Zamislite kad bismo mogli smanjiti troškove i vreme potrebno za izgradnju kuće, i to uz poboljšanje kvaliteta i uslova. Ovaj 3D štampač za kuće ima taj potencijal”, rekla je Alexandria Lafci. „Cilj nam je da pružimo snagu našem sektoru, svakoj vladi i organizaciji koja gradi kuće za siromašne, tako da obave svoj posao što bolje.”

Drastična promena u gradnji domova

Partnerstvo sa kompanijom ICON neizmerno je olakšalo njihove napore. Zajedno, oni mogu brže uticati na pomoć većem broju porodica i poboljšati kvalitet, dizajn i fleksibilnost kako bi zadovoljili specifične potrebe svake zajednice, kroz mogućnosti 3D štampe. Nakon što nauče da pravilno koriste tehniku, plan im je da podele svoje znanje s drugim neprofitnim organizacijama i vladama u nadi da će poboljšati sektor socijalnog stanovanja u celom svetu. „Uz 3D štampu imate ne samo kontinuirani toplotni omotač, veliku toplotnu masu i gotovo nulti otpad, već imate i brzinu, mnogo širi spektar dizajna, veću otpornost i pristupačnost. Ovo nije 10% bolje, već 10 puta bolje.”, poručuju iz kompanije New Story.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content