PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Nanodiy 10 godina implementacije ink jet tehnologije u grafičkoj industriji

Kompanija Nanodiy navršava 10 godina svog postojanja. U svetu grafičke industrije ovo je kratak period, ali je svet digitalne štampe za deset godina doživeo drastične promene u pozitivnom smislu. Kompanija Nanodiy započela je svoj put kao start-up sa sopstvenim proizvodima. Danas funkcioniše kao jaka tehnološka kompanija fokusirana na različita tehnološka rešenja u segmentu digitalne grafičke proizvodnje. Glavni adut su mladi eksperti sa bogatim znanjem o ink jet tehnologijama i procesima štampanja, što je osnova moderne grafičke digitalne produkcije.
Naš sagovornik g. Danijel Galinec, direktor kompanije Nanodiy, jedan je od vodećih stručnjaka za ink jet tehnologiju u regionu.

Tokom perioda Covid krize, napravili ste pomak od osnovne Nanodiy tehnologije i među prvima ste ušli u svet DTF tehnologije. Zašto?

Covid period je bio prelaz sa klasičnog Nanodiya, zasnovanog na kancelarijskim Epson štampačima, ka ozbiljnijim industrijskim rešenjima. DTF tehnologija je rešila nedostatke koje nismo mogli da rešimo sa kancelarijskim štampačima. U proces štampe uvedena je bela boja sa mešalicom i recirkulacionim sistemom.
Razvili smo profesionalni RIP softver, koji je rešio problem štampe na tamnim majicama. Nanošenje lepka i fiksiranje otiska automatizovano je uvođenjem „prahirke“ – inline raspršivača lepka. Mašine koje danas isporučujemo su potpuno automatizovane sa minimalnim vremenom koje rukovalac provodi sa mašinom. Od 2020. do danas stigli smo do štampača četvrte generacije koji su pre svega složeni, ali umnogome menjaju potrebu za nekom intervencijom korisnika. Sa svakom novom generacijom trudili smo se da unapredimo i automatizujemo procese što je više moguće. Time se smanjuju greške koje mogu nastati od strane korisnika.

U Novom Sadu ste ove zime na sajmu Print21 predstavili Nanodiy UV DTF štampač sa implementiranom aplikacijom metalik folije na otisak. Recite nam kako ova tehnologija funkcioniše i gde je njena primena?

Premijerno predstavljanje štampača izazvalo je veliko interesovanje posetilaca. Sama tehnologija je veoma specifična. Štampač ima četiri glave, štampa se lepak kao i ostale boje kao što su bela, kolor, lak i zlatni lak. Naime, štampač ima mogućnost štampanja na različitim materijalima iz rolne, a moguće je štampati i gotovu etiketu koja ne zahteva print&cut, već je gotova nakon same štampe. Pored toga, svaki otisak može biti ukrašen delimičnim lakom i zlatom po želji.

Njegova primena treba da bude u izradi etiketa sa specijalnim efektima kao što je zlatoštampa, na primer kod etiketa za vino, gde možete imati otisak sa zlatoštampom u tiražu od 20 ili 50 komada po prihvatljivoj ceni. Svrha ovog štampača je pravljenje etiketa bez potrebe za rezačem folije jer ima četiri glave za štampanje. Može da štampa na specijalnom papiru koji ima lepak, pri čemu se štampa samo bela, CMYK i lak.

Ako želite nalepnicu sa zlatnim detaljima, onda je potrebno da koristite drugu vrstu filma koja nema lepak na sebi, već se lepak štampa prvo u nizu, zatim bela, pa CMYK i onda iznad možemo izabrati zlato ili lak ili čak oboje u isto vreme. Nije neophodno da se štampa na posebnoj foliji.

S obzirom na to da se radi o UV štampaču, može da štampa i na običnoj etiketi za štampanje, ali je tada neophodno imati rezač, ali to otvara nove mogućnosti u izradi samih etiketa i nalepnica. Na primer, možete vrlo lako da odštampate etiketu za crno vino sa zlatnim detaljima i da imate vrhunske detalje u veoma malim izdanjima.

Celi intervju pročitajte u onlajn izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content