PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Proizvođači boja spremni su za eco-friendly proizvodnju

Sve veća potražnja tržišta za održivim proizvodima podstiče i proizvođače grafičkih boja da usvoje odgovorne ekološke prakse kako bi zadovoljili potrebe i svojih korisnika i tržišta, ali i modernog potrošača. Kompanija Hubergroup, kao jedna od vodećih globalnih proizvođača boja, lakova i sirovina za grafičku industriju, snažno je fokusirana na održivost. Koliko je proizvodnja boja danas održiva i kako se sa zahtevima nosi Hubergroup, pitali smo gdin-a Sašu Vukića, direktora Hubergroup Srbija.

Hubergroup jedan je od vodećih globalnih proizvođača boja za grafičku industriju. Kako se na nivou grupe gleda na temu održivosti? 

Pitanje održivosti, koje je stiglo i do industrije štampe, postaje sve interesantnije za javnu raspravu. Ono će verovatno biti jedna od najvažnijih tema tokom ove dekade. Kako bi se postiglo rešenje koje zadovoljava potrebe održivosti bez žrtvovanja svojstava koja se očekuju od štampanih proizvoda, potrebna je saradnja svih strana uključenih u štampu i reciklažu. U tom smislu se i rukovodimo sledećim ciljevima: sigurnost, trajnost i odgovornost. Težimo tome da se kroz upotrebu sertifikovanih serija štamparskih boja smanji uticaj na životnu sredinu.
Posvećeni smo održivosti jer za nas to pre svega znači štedljivo korišćenje resursa, proizvodnja ekoloških boja i podrška našim kupcima u njihovim merama održivosti. Princip cirkularne ekonomije igra važnu ulogu za hubergroup.
Kontinuirano sarađujemo sa organizacijama kao što su Cradle to Cradle, CEFLEX, INGEDE i EPEA da još više poboljšamo naše proizvode i procese te povećamo održivost u štamparskoj industriji.

Šta danas uopšte znači biti inovativan u proizvodnji boja za grafičku industriju?

Kroz saradnju svih zaposlenih, kroz međunarodnu saradnju i stečena različita iskustva i znanja, naučili smo da integrišemo najbolja moguća rešenja. Smatramo da je to jedini način na koji možemo da nastavimo sa razvojem inovativnih rešenja i tehnologija za štamparsku industriju.
Bilo da se radi o štamparskim bojama bez mineralnih ulja, bez kobaltnog sušila, bez migracije – hubergroup je već postavio mnoge ekološke standarde u industriji štampe. Da bismo umanjili uticaj naših proizvoda na životnu sredinu, pažljivo biramo sirovine i samostalno proizvodimo veliki procenat komponenata. Pored recikliranih materijala, odlučujemo se, koliko je to moguće, za obnovljive sirovine. Također, uveliko favorizujemo štamparske boje koje se mogu reciklirati ili kompostirati.

Što je po vašem mišljenju, a i na temelju iskustava Hubergroup, još uvek najveći ekološki izazov u proizvodnji grafičkih boja? 

Može se reći da su strožija regulativa, nove uredbe, klasifikacija hemikalija, registracija hemikalija, dostupnost odobrenih i registrovanih sirovina, supstitucija zabranjenih materijala, neki od najvažnijih izazova koji se postavljaju pred proizvođače štamparskih boja. Međutim, većina zahteva je već ispunjena ili se radi na njihovom usaglašavanju.
Kada je reč o odabiru sirovina strogo se pridržavamo “Politika isključenja za štamparske boje i srodne proizvode” Evropskog udruženja štamparskih boja (EuPIA). Već je odavno proizvodnja u skladu sa „Dobrom proizvođačkom praksom“ (GMP).
Već se godinama unazad isporučuju boje bez mineralnih ulja (mineral-oil-free), bez kobaltnog sušila (cobalt-free), bez teških metala, boje smanjene migracije (low-migration, FCM), boje za direktan kontakt sa hranom. Mislim da su proizvođači štamparskih boja već uspešno odgovorili na važne izazove i da su dobro pripremljeni za buduće.

U kojoj su meri boje danas uopšte ekološke? Kakva je situacija u tehnikama štampe, pročitajte u intervjuu dostupnom u prvom ovogodišnjem Print Magazinu, sada dostupnom i online.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content