Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Razvoj tehnologija i aplikacija – glavni pokretači rasta štampe ambalaže

Vrednost evropskog tržište štampe ambalaže u 2019. godini procenjena je na 58,67 milijardi USD, a očekuje se da će do 2025. godine dostići vrednost od 75,39 milijardi USD, uz prosečnu godišnju stopu rasta od 4,2% u razdoblju od 2020. do 2025. godine, prema rezultatima istraživanja kompanije ReportLinker.

Rast tehnološkog napretka i sve veći broj dostupnih aplikacija za ambalažu neki su od glavnih elemenata koji pokreću rast tržišta štampe ambalaže u Evropi. Iako su stope rasta veće u zapadnom delu Evrope, zemlje istočne Evrope takođe nude ogroman potencijal za širenje.

Štampa ambalaže od valovitog kartona ima najveći udeo u tržištu i očekuje se da će tu poziciju i zadržati. Jednostavnost, ekonomičnost i održivost neki su od glavnih pokretača potražnje za valovitom ambalažom.

Evropa kao regija takođe sve više ulaže u proizvodnju etiketa, raznih privezaka i sklopive kartonske ambalaže. Štampa etiketa spada u jedan od najinovativnijih sektora u regionu koji takođe značajno doprinosi kontinuiranom rastu tržišta. Nemačka je jedno od najvećih tržišta u Evropi zahvaljujući svojoj dominaciji u štamparskoj industriji i proizvodnji valovite ambalaže. Na razvijenim tržištima, trend rasta štampe ambalaže gotovo je u skladu sa privrednim rastom. Međutim, najveće mogućnosti rasta dolaze sa tržišta u razvoju.

Sve veći porast prihvatanja digitalne štampe u Evropi proširuje i opseg tržišta. Digitalni trend ne podstiče samo potražnja korisnika, nego i namera proizvođača tehnologije da maksimalno iskoriste ovu promenjivu dinamiku. Digitalna štampa dobija sve veći udeo u tržištu, pa zahvaljujući ekonomičnosti i produktivnosti povećava konkurentnost u odnosu na analogne procese.

Kupovina putem interneta ili e-trgovine je još jedan segment koji stvara ogromnu priliku za proizvođače ambalaže. Sa sve većom upotrebom interneta u celom regionu, trgovci proširuju svoju prisutnost u e-trgovini, a samim tim povećavaju svoju logistiku i isporuku. U 2019. godini, rast e-trgovine u Evropi iznosio je više od 12% zbog naglog porasta prodaje na tržištima srednje i istočne Evrope.

Takođe, tržište štampe ambalaže i etiketa svedoči spajanju i akvizicijama, što pojedinim kompanijama omogućava da dodatno poboljšaju i unaprede svoj tehnološki razvoj, a samim tim i rast na tržištu koje obećava.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content