PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Slovenački ICP napravio papirne kese od ostataka paradajza

Kada je reč o proizvodnji kesa, poznato je da evropsko zakonodavstvo ide u smeru zabrane korišćenja plastičnih kesa i prebacivanja na korišćenje više ekoloških, papirnih kesa, proizvedenih od prirodnih vlakana. Zato su na slovenačkom Institutu za celulozu i papir (ICP), kontinuirano posvećeni razvoju i dobijanju papira iz različitih izvora. Njihov projekat dobijanja papirne kese od ostataka paradajza, odnosno otpadne biomase koja je korišćena kao ulazna sirovina za proizvodnju papira, zanimljiva je priča o uspehu. Za prošli broj Print Magazina ispričao nam ju je g. Andrej Šinkovec, rukovodilac sektora za materijal i tehnologije u papirnoj industriji na Institutu za celulozu i papir.

Institut za celulozu i papir i Vi lično,  napravili ste papirne kese od ostatka paradajza. Recite nam više o čemu se radi? Otkud ideja?

Ideja se rodila sasvim spontano kada smo tražili nove izazove i mogućnosti u ispitivanju alternativnih izvora celuloznih vlakana. Puno smo iskustva stekli u projektu Applause gde smo na pilot mašini za izradu papira napravili više od 6 tona papira od invazivnih stranih biljaka, japanskog dvorinka, kanadske zlatošipke i običnog bagrema. Takođe, već smo proizveli papir za neke kompanije koje su imale na raspolaganju otpad ili prerađeni višak biomase (piljevina, kese za otpad od jute).

U potrazi za novim izazovima, naišli smo na činjenicu da u kompaniji Paradajz d.o.o. tokom proizvodnje paradajza, imaju čak 400t otpadne biomase godišnje. Ta je biomasa završila kao poljoprivredni otpad u postrojenju za kompostiranje ili postrojenju za biogas. U kompaniji Paradajz d.o.o. razmišljali su slično kao i mi, i zato smo zajedno krenuli u pisanje priče o uspehu, što nas je dovelo do mnogih nagrada i priznanja. Otpadna biomasa korišćena je kao ulazna sirovina za proizvodnju papira i ostalih papirnih kesa koje se koriste u maloprodaji.

G. Andrej Šinkovec, rukovodilac sektora za materijal i tehnologije u papirnoj industriji na Institutu za celulozu i papir

gosp. Andrej Šinkovec, voditelj odjela materijala i tehnologije u papirnoj industriji u Institutu za celulozu i papir
Koliko je komplikovan proces dojivanja papira iz alternativnih izvora? Kako je npr. išao proces nastanka vaše kese od ostataka paradajza – od sirovine do finalnog proizvoda?

Sam postupak nije komplikovan i započinje u laboratoriji, hemijskom karakterizacijom biomase i delignifikacijom (uklanjanjem neželjenih hemijskih komponenata). To je prvi pokazatelj da li je  biomasa prikladna za upotrebu u proizvodnji papira. Slede druge laboratorijske analize, morfologija vlakana i izrada laboratorijskih ploča, na kojima se mere osnovna i mehanička svojstva koja nam daju uvid u konačni kvalitet papira. Nakon toga sledi skok na pilot osnovu.

Jedino podešavanje kojr smo morali hitno sprovesti je bio postupak ekstrakcije celuloznih vlakana na pilot osnovi. S obzirom na to da u Sloveniji nemamo fabriku celuloze, morali smo se snaći na Institutu pa smo postupak delignifikacije prilagodili našoj postojećoj opremi. U zavisnosti od  biomase prilagođavaju se unosi ostalih sirovina kako bi se osigurao dobar kvalitet papira. Izradu kesa i štampu nismo radili mi, nego jedna slovenačka kompanija čija je glavna delatnost proizvodnja kesa od običnih vrsta papira.

Intervju u celosti možete pročitati u online izdanju Print Magazina! Saznajte da li su papirne kese zaista budućnost, može li papirna ambalaža u potpunosti da zameni polimernu, gde je u svemu tome ekologija…

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content