PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

U kojoj fazi je i4.0 u vašoj kompaniji?

Industrija 4.0 više nije u pionirskim danima, ušla je u zrelu fazu pa vreme preostalo za njenu implementaciju sada curi mnogo brže. Ovo je jedna od glavnih poruka koju su sa sobom poneli učesnici konferencije Print 4.0, koja je 26. oktobra, u organizaciji Print Magazina održana u Zagrebu.
Konferencija je okupila više od 80 učesnika iz različitih delova grafičke industrije koji su imali priliku da čuju devet inspirativnih predavanja sa veoma sličnom porukom – digitalna transformacija je neophodnost u koju se mora krenuti što pre.

Ne treba gledati i čekati, treba delovati

Konferenciju je pregledom stanja na tržištu grafičke industrije Hrvatske otvorio g. Marko Gjeldum, iz Hrvatske privredne komore. Brojke koje je izneo za 2020. nisu bile veliko iznenađenje. Ukupan pad koji beleži industrija je manji od 5 odsto, uz konstantan pad štampanja novina i časopisa koji traje već 10-ak godina, dok proizvodnja ambalaže i etiketa raste već10 godina. Sve ovo, rekao je, treba da se iskoristi kao putokaz u kom pravcu treba da se ide.

Jedan od pravaca u kome treba da se krećemo sada, a ne za šest meseci, jeste digitalna transformacija, naglasio je u svom predavanju g. Damir Ivan Konjevod iz Hrvatskog centra za razvoj industrije 4.0. On je učesnicima dao korisne informacije o pitanjima koja svaka kompanija treba da sebi postavi kada je u pitanju procena njene zrelosti u odnosu na i4.0 jer 70 odsto projekata digitalne transformacije propadne.
Koja su to pitanja i zašto projekti propadaju pogledajte/poslušajte njegovo predavanje.

Važno je da se na vreme postavi dijagnoza

Da je moguće preduzeti prave korake pokazao je g. Marko Morić, sa Univerziteta Sever iz Varaždina, koji je preneo svoje iskustvo implementacije ERP sistema u jednoj domaćoj štampariji. On je detaljno objasnio kriterijume koji treba da se poštuju, opisao svaki korak implementacije i metodologiju izvođenja projekta. U suštini, sa pravim ciljem i dobrim konsultantom, ceo proces ne bi trebalo da vam zadaje previše glavobolja.

Ono što može da izazove glavobolju su radnici. Da li su radnici trošak ili kapital i kako pronaći i prepoznati dobrog radnika u svom predavanju, koje je privuklo najveću pažnju učesnika, pokušao je da odgovori g. Boris Blažinić, dr. psihologije. On je kompaniju uporedio sa sportskim klubom, zbog čega je potrebno definisati koja se utakmica igra i u kakvom je „zdravstvenom“ stanju „klub“. On je istakao da probleme treba na vreme identifikovati, bilo da su u sistemu ili u ljudima.
Celo predavanje g. Blažinića možete da pogledate na našem YouTube kanalu.

Od softvera do tehnologije

Na konferenciji su učestvovale i kompanije  Agfa, Efi, Cron, Sistrade i Xerox. Oni su predstavili svoja rešenja koja mogu da pomognu štamparijama da se prilagode zahtevima i4.0. Efikasnost, kvalitet, sigurnost, brzina, prilagodljivost i raznovrsnost su ono što nude.
Sve u svemu, digitalna transformacija nije lak proces. Kompaniju očekuje mnoge poteškoće na tom putu, ali povratak na put uspeha će pokazati da niste pogrešili.

 
Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content