Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Smithers: Umjereni rast globalnog tržišta tiska, bez značajnog porasta volumena  

Predviđanja Smithersa kažu da će tijekom sljedećih pet godina doći do umjerenog povećanja rasta na globalnom tržištu ispisa. To je povezano s prilagodbom industrije novim zahtjevima proizvoda, fleksibilnijim poslovnim modelima te promjenama u geografskom fokusu.
Posljednje Smithers izvješće, „Budućnost globalnog ispisa do 2024.“ predviđa da će se vrijednost globalnog tiskarskog tržišta povećati s 818 milijardi dolara u 2019. na 874 milijarde dolara do 2024..To je ukupna godišnja stopa rasta (CAGR) od 1,3% – što ilustrira da potencijal još uvijek postoji. Međutim, ukupna količina ispisa ostat će konstantna na oko 49,5 trilijuna ispisa formata A4 ili ekvivalenta.

Svjetska industrija tiska i dalje je u fazi tranzicije, s naglaskom da se ponovno usredotoči na novonastale tržišne prilike, posebno u tisku ambalaže, ali i u onim segmentima u kojima se tiskari mogu prilagoditi kako bi isporučili posao veće vrijednosti i manjih naklada.

Pad potražnje za analognim sustavima

Smithers-ova analiza za “Budućnost globalnog ispisa do 2024.” identificira sljedeće glavne trendove za globalnu industriju tiska u sljedećih pet godina:

  • potražnja za uslugama tiska nastavlja se mijenjati. Komercijalni tisak (oglašavanje, promotivni proizvodi, sigurnosni tisak, transakcijska pošta itd.) bilježi pad količine. Kao i većina tiskovina (novine, časopisi, imenici i katalozi itd.), iako tisak knjiga ponovno raste.
    Nasuprot tome, ambalaža i etikete i dalje cvjetaju.  To dovodi do novog fokusa pružatelja usluga tiska i razvoja nove opreme namijenjene specifičnim ambalažnim materijalima.
  • količine ispisa najbrže rastu u tranzicijskim ekonomijama. Od najbrže rastućih nacionalnih tržišta ispisa 2014.-2024.: tri su u Latinskoj Americi, tri u istočnoj Europi, dva na Bliskom istoku i u Africi i sedam u Aziji.
    Kao odgovor na to, proizvođači opreme i boja globaliziraju svoje prodajne snage i sklapaju partnerstva s lokalnim tvrtkama.
  • Prodaja opreme za tisak pratit će ove šire tržišne trendove. Iako se očekuje da će ukupna prodaja opreme neznatno pasti tijekom predviđenog razdoblja. Pad potražnje za analognim sustavima bit će najveći, s istinskim rastom potaknutim novom generacijom ink jet strojeva veće produktivnosti te poboljšane kvalitete ispisa koja nagriza još jednu prepreku za prelazak na digitalno.
  • težnja prema digitalnoj proizvodnji odrazit će se u dizajnu analogne opreme, s većom automatizacijom i premještanjem mnogih završnih operacija inline. Hibridne konfiguracije pomažu dodati veću fleksibilnost nekim analognim platformama – uglavnom flekso.

Proizvođači žele diversificirati svoj portfelj opreme. Naglasak na ink jet sustavima znači da mnogi pronalaze nove prilike u funkcionalnom i industrijskom tisku, uključujući uređenje interijera, proizvodnju elektronike, 3D ispis i direct-to-object tisak. Sveukupno će ovaj segment rasti 7,0% na godišnjoj razini do 2024. godine.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content