PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Smiters: umeren rast na globalnom tržištu štampe, bez značajnog rasta obima

Predviđanja Smitersa najavljuju da će u narednih pet godina doći do umerenog povećanja rasta na globalnom tržištu štampe. Ovo se odnosi na prilagođavanje industrije novim zahtevima proizvoda, fleksibilnije poslovne modele i promene u geografskom fokusu.

Najnoviji Smiters izveštaj, „Budućnost globalne štampe do 2024.“, predviđa da će se vrednost globalnog tržišta štampe povećati sa 818 milijardi dolara u 2019. na 874 milijarde dolara do 2024. To je kombinovana godišnja stopa rasta (CAGR) od 1,3%. – što ilustruje da potencijal još uvek postoji. Međutim, ukupan obim štampe će ostati konstantan na oko 49,5 biliona A4 formata štampe ili ekvivalentnih otisaka.

Globalna štamparska industrija i dalje je u tranziciji, sa naglaskom na ponovnom fokusiranju na prilike na tržištu u nastajanju, posebno u štampi ambalaže, ali i u onim segmentima u kojima štampari mogu da se prilagode da bi isporučili rad veće vrednosti i manjeg tiraža.

Pad potražnje za analognim sistemima

Smithers-ova analiza za „Budućnost globalne štampe do 2024. identifikuje sledeće glavne trendove za svetsku štamparsku industriju u narednih pet godina:

  • potražnja za štamparskim uslugama nastavlja da se menja. Komercijalno štampanje (oglašavanje, promotivni proizvodi, transakcijska pošta, itd.) je u padu, kao i većina štampanih medija (novine, časopisi, imenici i katalozi itd.), iako je štampa knjiga u ponovnomporastu. Nasuprot tome, štampa ambalaža i etiketa nastavlja da raste. Ovo dovodi do novog fokusa za pružaoce usluga štampanja i razvoja nove opreme za specifične materijale za ambalažu i pakovanje
  • obim štampe najbrže raste u privredama u tranziciji. Od najbrže rastućih nacionalnih tržišta štampe 2014-2024: tri su u Latinskoj Americi, tri u istočnoj Evropi, dva na Bliskom istoku i u Africi i sedam u Aziji.Kao odgovor, proizvođači opreme i boja globalizuju svoje prodajne snage i udružuju se sa lokalnim kompanijama
  • prodaja opreme za štampu pratiće ove šire tržišne trendove. Iako se očekuje da će ukupna prodaja opreme neznatno opasti tokom predviđenog perioda. Pad potražnje za analognim sistemima biće najveći, sa stvarnim rastom podstaknutim novom generacijom produktivnijih ink jet mašina i poboljšanim kvalitetom štampe koji savladava još jednu prepreku prelaskom na digitalno
  • težnja ka digitalnoj proizvodnji će se odraziti u dizajnu analogne opreme, sa većom automatizacijom i premeštanjem mnogih završnih operacija inline. Hibridne konfiguracije pomažu u dodavanju više fleksibilnosti nekim analognim platformama – uglavnom flekso.

Proizvođači žele da diversifikuju svoj portfolio opreme. Naglasak na ink jet sistemima znači da mnogi pronalaze nove mogućnosti u funkcionalnoj i industrijskoj štampi, uključujući dizajn enterijera, proizvodnju elektronike, 3D štampu i direct-to-object štampu. Sve u svemu, ovaj segment će rasti 7,0% na godišnjem nivou do 2024.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content