PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Snaga digitalnog laserskog tiska je u dodanoj vrijednosti

Tema prošle epizode Print Magazinova online serijala bila je Digitalni tisak SRA3 formata u kojem laserske tehnologije sa svojim rješenjima zauzimaju značajno mjesto na tržištu. Iako postoji mišljenje kako laserska, odnosno elektrofotografska tehnologija nema daljnjih velikih mogućnosti za razvoj, tvrtka Xerox pokazuje upravo suprotno. Iz tog razloga jedan od sugovornika bio je i gosp. Admir Joldić,  Country Manager za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u tvrtki Xerox.

„Ono čega bi svi proizvođači tehnologija trebali biti svjesni je da se tržište mijenja i ključno je da svi brendovi koji nude tehnologiju prate razvoj i realne potrebe tržišta tiska. Xerox je u tom dijelu uvijek bio inovator i uvijek se trudi ponuditi nešto što možda i nije potreba tržišta u sadašnjosti, nego u budućnosti“, istaknuo je gosp. Joldić.

Ofset je tehnologija na koju se danas još uvijek gleda kao na svojevrsni uzor, no i digitalne tehnologije su napredovale. U kojem su se dijelu laserski pisači približili ofsetu, a gdje je ofset još uvijek nadmoćan?

Moje je mišljenje da je laserska tehnologija već postigla i možda po kvaliteti otiska i pretekla kvalitetu ofsetnog tiska. Međutim za postizanje kvalitete, potrebna je prava tehnologija i pravo znanje. Kada vučemo paralele između digitalnog i ofsetnog tiska, treba znati da se u svijetu godišnje tiska više od 50 trilijuna otisaka, od čega digitalni tisak predstavlja 4 do 5 %. Moja su očekivanja da će digitalni tisak eksponencijalno rasti, pogotovo sada nakon svih ovih događanja vezanih uz koronavirus i izazova s kojima se suočavaju svi tiskari, naročito ofsetni.
Što se kvalitete tiska tiče, važno je spomenuti jednu ključnu stvar, a to je ponovljivost otiska. Ono što je u ofsetu još uvijek problematično je kad radite na nekom materijalu danas, hoćete li na tom istom materijalu postići istu kvalitetu za nekoliko tjedana ili mjeseci. Xerox tu ima odlično rješenje upravo zbog svih ugrađenih sistema i automatizacije nadzora kvalitete otiska, zbog čega se ponovljivost može postići na svakom našem stroju.

Gosp. Joldić posebno je istaknuo da raditi dobro danas više nije dovoljno jer svi danas rade dobro, mora se raditi bolje, drugačije, a za to bolje potrebna je tehnologija koja će to omogućiti.

„Xerox je već prije više od godinu dana shvatio da digitalna tehnologija treba nešto novo. Ostati samo na CMYK-u nije dovoljno jer tu smo dostigli top kvalitetu. Zato smo na tržište lansirali Iridesse, stroj koji tiska sa šest boja u jednom prolazu, ali koristi i dodatne boje – zlatnu, srebrnu, bijelu i lak. No, nismo stali na tome. Željeli smo omogućiti i manjim digitalnim tiskarama da nude tržištu nešto novo. Zato smo razvili CMYK Plus, odnosno added value aplikacije te smo dali mogućnost nadogradnje s dodatnim bojama i na našim entry level i mid level strojevima. To se pokazalo kao prava stvar jer to je ono što će svakog tiskara odvojiti od mora drugih tiskara u kojima se radi klasičan CMYK i gleda samo na cijenu otiska,“ naglasio je gosp. Joldić.

Što Xerox novo sprema tržištu te kako vidi  budućnost tržišta SRA3 formata možete saznati na Print Magazin YouTube kanalu gdje se nalazi intervju s gosp. Joldićem te ostalim gostima.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content