Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Snaga digitalne laserske štampe je u dodatnoj vrednosti

Tema prošle epizode online serijala Print magazina je bila Digitalna štampa SRA3 formata gde laserske tehnologije sa svojim rešenjima zauzimaju značajno mesto na tržištu. Iako vlada mišljenje da laserska, odnosno elektrofotografska tehnologija nema daljih velikih mogućnosti za razvoj, kompanija Xerox pokazuje upravo suprotno. Iz tog razloga jedan od sagovornika bio je i g. Admir Joldić,  Country Manager za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u kompaniji Xerox.

„Ono čega bi svi proizvođači tehnologija trebalo da budu svesni je da se tržište menja i da je ključno da svi brendovi koji nude tehnologiju prate razvoj i realne potrebe tržišta štampe. Xerox je u tom delu uvek bio inovator i uvek se trudi da ponudi nešto što možda i nije potreba tržišta u sadašnjosti, nego u budućnosti“, istakao je g. Joldić.

Ofset je tehnologija na koju se danas još uvek gleda kao na svojevrsni uzor, ali i digitalne tehnologije su napredovale. U kom delu su se laserski štampači približili ofsetu, a gde je ofset još uvek nadmoćan?

Moje je mišljenje da je laserska tehnologija već postigla i možda po kvalitetu otiska i pretekla kvalitet ofsetne štampe. Međutim, za postizanje kvaliteta, potrebna je prava tehnologija i pravo znanje. Kada vučemo paralele između digitalne i ofsetne štampe, treba znati da se u svetu godišnje štampa više od 50 triliona otisaka, od čega digitalna štampa predstavlja 4 do 5%. Moja su očekivanja da će digitalna štampa eksponencijalno rasti, pogotovo sada nakon svih ovih događanja vezanih za korona virus i izazova sa kojima se suočavaju svi štampari, naročito ofsetni.
Što se kvaliteta štampe tiče, važno je spomenuti jednu ključnu stvar, a to je ponovljivost otiska. Ono što je u ofsetu još uvek problematično jeste kad radite na nekom materijalu danas, da li ćete na tom istom materijalu postići isti kvalitet za nekoliko nedelja ili meseci. Xerox tu ima odlično rešenje upravo zbog svih ugrađenih sistema i automatizacije nadzora kvaliteta otiska, zbog čega se ponovljivost može postići na svakom našem štampaču.

G. Joldić je posebno istakao da raditi dobro danas više nije dovoljno jer svi danas rade dobro, mora da se radi bolje, drugačije, a za to bolje potrebna je tehnologija koja će to omogućiti.

„Xerox je već pre više od godinu dana shvatio da digitalnoj tehnologiji treba nešto novo. Ostati samo na CMYK-u nije dovoljno jer  smo tu dostigli top kvalitet. Zato smo na tržište lansirali Iridesse, štampač koji štampa sa šest boja u jednom prolazu, ali koristi i dodatne boje – zlatnu, srebrnu, belu i lak. Ipak, nismo se zaustavili na tome. Želeli smo da omogućimo i manjim digitalnim štamparijama da tržištu ponude nešto novo. Zato smo razvili CMYK Plus, odnosno added value aplikacije pa smo dali mogućnost nadogradnje s dodatnim bojama i na našim entry level i mid level štampačima. To se pokazalo kao prava stvar jer to je ono što će svakog štampara odvojiti od mora drugih štamparija u kojima se radi klasičan CMYK i gleda samo na cenu štampe,“ naglasio je g. Joldić.

Šta novo Xerox sprema na tržištu i kako vidi  budućnost tržišta SRA3 formata možete saznati na Print Magazin YouTube kanalu gde se nalazi intervju sa g. Joldićem i ostalim gostima.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content