Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Stanje u ofset tiskarama danas

Kakva je trenutna situacija u ofsetnim tiskarama kada je riječ o stabilnosti proizvodnje i standardiziranim proizvodnim procesima, pročitajte u zanimljivom, iskrenom i wake-up osvrtu vrhunskog profesionalca i odličnog poznavatelja i struke i tržišta.
Nakon punih 13 godina bavljenja savjetovanjem i pripremom ofset tiskara za rad prema pravilima struke definiranih za ofsetni tisak, želio bih s čitateljima podijeliti svoje viđenje trenutne situacije na terenu.
Danas kada se osvrnem i razmislim koliko sam sati i dana u proteklih 13 godina, kroz bezbroj radionica, edukacija i praktičnih vježbi, utrošio na prenošenje znanja o ispravnom načinu rada u ofsetnoj tiskari, vidim da, unatoč svom uloženom trudu, još uvijek nije dovoljno. Bojim se da će, umjesto da bude bolje, biti sve gore. Zašto? Nekoliko je razloga. Jedan je sigurno nedostatak kvalificirane radne snage. Tome treba pridodati i nezanimljivost naše struke mladim ljudima te nezadovoljstvo vlasnika tiskara zbog sve manjeg profita.
Zbog automatizacije i digitalizacije među tiskarima je počelo vladati uvjerenje kako više nije potrebno imati majstore jer, eto, sve radi samo. To je svakako djelomično točno. No, unatoč tome, svaka tiskara treba imati barem jednu osobu koja će sve procese posložiti, nadzirati i poboljšavati. Na terenu, nažalost ne vidim da sve tiskare u regiji imaju takvu osobu.
Još jedan razlog zašto mislim da će stanje u branši biti sve gore je sam status grafičara danas u društvu kroz vrednovanje našeg rada, potrebnih znanja i vještina da bi se proizveo proizvod. Iskreno i realno, grafičari danas više nisu cijenjeni u društvu u onoj mjeri u kojoj bi trebali biti i u kojoj su bili prije 30-ak godina.

Izrada proizvoda po pravilima struke


No, da ne bude sve tako crno, ima tiskara koje rade ozbiljno te opstaju na ovaj ili onaj način. Proizvodi se prodaju i ostvaruje se određena dobit. No, činjenica je da se sve više procesa mora optimizirati te da je sve manje prostora za pogrešku. Jer svaka pogreška rezultira reklamacijom koja ugrožava planiranu dobit.
Upravo je problem reklamacije uvijek povezan s izradom proizvoda po pravilima struke koje grafičari moraju poznavati kako bi mogli razgovarati s kupcem i objasniti što se i kako može napraviti. Neznanje kupca je prihvatljivo, ali nije prihvatljivo neznanje proizvođača ili onoga tko pruža uslugu.
Na moje veliko zadovoljstvo na tržištu imamo svijetlih primjera tiskara koje su uvele standardizirani proces izrade otisnutog proizvoda. Neke od njih su kvalitetu i potvrdile samom certifikacijom koja se mora obnavljati svake dvije godine.


Koja su to pravila grafičke struke?


Pravila grafičke struke su industrijski standardi prema kojima bi svaka tiskara trebala raditi. Postoji velik broj primjenjivih tehničkih standarda koji su svi objedinjeni u dokumentu Process Standard Offset (PSO) razvijenom od strane Fogra instituta u suradnji s German Printing and Media Industries Federation.
Riječ je o industrijski orijentiranom opisu i standardiziranom postupku za izradu tiskanih proizvoda. Svaka tiskara trebala bi raditi prema tim načelima i primjenjivati upute koje opisuju proces, od ulazne datoteke do otisnutog proizvoda te način, metode i mjerne uređaje radi kontrole proizvodnog procesa.
Poznavanjem pravila struke imate mogućnost predvidjeti kako će izgledati gotov proizvod, znati osigurati kvalitetu cijele naklade i što učiniti kada nastane problem u tijeku proizvodnog procesa.

Radeći po pravilima struke smanjujete reklamacije i povećavate produktivnost. Nadalje, PSO postavlja nominalne vrijednosti i tolerancije za tisak na modernim proizvodnim materijalima, pokazujući što je razumno i ostvarivo.
Cilj je osigurati da proizvodni proces bude što je moguće učinkovitiji uz istovremeno osiguravanje predvidljivosti kvalitete boja, od pripreme do krajnjeg proizvoda. Kvaliteta je mjerljiva, provjerljiva i izvodljiva! Ukoliko radite prema proceduri za ofset tisak, to možete dokumentirati te kvalitetno prezentirati vašem kupcu. Kupac će znati da surađuje s profesionalcem koji prihvaća činjenice temeljene na propisanim procedurama priznatim od strane ISO međunarodne organizacije.
No, da bi se radilo po pravilima struke potrebno je konstantno ulaganje u edukaciju zaposlenika te nabavku mjerne opreme. Nakon odrađenih radionica i edukacija zahtjev za FOGRA certifikatom zapravo je samo opcija koja vam se nudi. Prema vašim potrebama i željama možete se i ne morate certificirati.

Biti i ostati profesionalac

U svakom slučaju, velika mi je želja i dalje održavati radionice, čuti vaš glas, vaše potrebe, probleme, ideje. Naime, samo zajednički možemo podizati strukovno znanje, a time i status grafičara u društvu. Iskreno se veselim vašim pozivima i novim izazovima.
Na kraju krajeva, želim da se svi moji kolege grafičari upoznaju s PSO i ISO 12647-2 i da rade na taj način kako bi mogli, bez ikakvih problema konkurirati na tržištu EU koje nije malo.
Dragi kolege, vjerujem da nam je svima cilj jednak, biti i ostati profesionalac u poslu u svakom smislu te riječi, a sve se može unaprijediti i poboljšati ukoliko postoji dobra volja i jasan cilj.


Dean Tolp

Za sva pitanja oko standardizacije i certifikaciji slobodno se javite na email: [email protected]

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content