PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Stanje u ofset štamparijama danas

Kakvo je trenutno stanje u ofset štamparijama kada je u pitanju stabilnost proizvodnje i standardizovani proizvodni procesi, pročitajte u zanimljivom, iskrenom i pronicljivom osvrtu vrhunskog profesionalca i odličnog poznavaoca kako struke tako i tržišta.
Posle punih 13 godina konsultovanja i pripreme ofset štampača za rad po pravilima struke definisane za ofset štampu, želeo bih da podelim sa čitaocima svoje viđenje trenutnog stanja u ovoj oblasti.

Danas, kada se osvrnem unazad i pomislim koliko sam sati i dana u proteklih 13 godina, kroz bezbroj radionica, obuka i praktičnih vežbi, potrošio na prenošenje znanja o pravilnom načinu rada u ofset štampi, vidim da , i pored uloženog truda, to još uvek nije dovoljno. Bojim se da će umesto da bude bolje, biti gore. Zašto? Postoji nekoliko razloga. Jedan je svakako nedostatak kvalifikovane radne snage. Tome treba dodati nezanimljivost naše profesije mladima i nezadovoljstvo vlasnika štamparija zbog sve manje dobiti.

Zbog automatizacije i digitalizacije među štamparima je počelo da preovladava uverenje da više nije potrebno imati majstore jer, eto, sve radi samo od sebe. Ovo je svakako delimično tačno. Ali, uprkos tome, svaka štamparija treba da ima bar jednog čoveka koji će sve procese urediti, pratiti i unaprediti. Na terenu, nažalost, ne vidim da svi štampari u regionu imaju takvog čoveka.
Drugi razlog zašto mislim da će se situacija u industriji pogoršati je sam status grafičara danas u društvu kroz vrednovanje našeg rada, znanja i veština neophodnih za proizvodnju proizvoda. Iskreno, grafičari danas više nisu cenjeni u društvu u onoj meri u kojoj bi trebalo da budu i u kojoj su bili pre 30 godina.

Proizvodnja po pravilima struke

Međutim, da sve ne bude tako mračno, postoje štampari koji ozbiljno rade i opstaju na ovaj ili onaj način. Proizvodi se prodaju i ostvaruje se određena zarada. Ali činjenica je da sve više procesa mora da se optimizuje i da je sve manje prostora za greške. Jer svaka greška rezultira reklamacijom koja ugrožava planirani profit.
Upravo je problem reklamacija uvek vezan za kreiranje proizvoda po pravilima struke, koje grafičari moraju da znaju da bi mogli da razgovaraju sa kupcem i objasne šta i kako može da se uradi. Nepoznavanje korisnika je prihvatljivo, ali neznanje proizvođača ili onoga ko pruža uslugu nije prihvatljivo.
Na moje veliko zadovoljstvo, na tržištu postoje svetli primeri štampača koji su uveli standardizovan proces izrade štampanog proizvoda. Neki od njih su svoj kvalitet potvrdili i samom sertifikacijom, koja se mora obnavljati svake dve godine.

Koja su pravila grafičke profesije?

Pravila grafičke struke su industrijski standardi po kojima svaka štamparija treba da radi. Postoji veliki broj primenljivih tehničkih standarda koji su svi konsolidovani u dokumentu Process Standard Offset (PSO) koji je razvio Institut Fogra u saradnji sa Nemačkom federacijom štamparske i medijske industrije.
To je industrijski orijentisan opis i standardizovana procedura za proizvodnju štampanih proizvoda. Svaka štamparija treba da radi po ovim principima i da primenjuje uputstva koja opisuju proces, od ulaznog fajla do štampanog proizvoda, i metod, metode i merne uređaje za kontrolu procesa proizvodnje.

Poznavajući pravila struke, imate mogućnost da predvidite kako će izgledati gotov proizvod, znate kako da obezbedite kvalitet čitavog izdanja i šta da radite kada se u procesu proizvodnje pojavi problem. Radeći po pravilima struke, smanjujete žalbe i povećavate produktivnost. Štaviše, PSO postavlja nominalne vrednosti i tolerancije za štampu na savremenim proizvodnim materijalima, pokazujući šta je razumno i ostvarivo.
Cilj je da proizvodni proces bude što efikasniji uz obezbeđivanje predvidljivosti kvaliteta boje, od pripreme do finalnog proizvoda. Kvalitet je merljiv, proverljiv i izvodljiv! Ako radite po proceduri za ofset štampu, možete to dokumentovati i predstaviti svom kupcu. Kupac će znati da radi sa profesionalcem koji prihvata činjenice na osnovu propisanih procedura priznatih od međunarodne organizacije ISO.

Međutim, da bi se radilo po pravilima struke, potrebno je stalno ulagati u edukaciju zaposlenih i nabavku merne opreme. Nakon završenih radionica i obuka, zahtev za FOGRA sertifikat je zapravo samo opcija koja vam se nudi. Prema vašim potrebama i željama, možete ili ne morate biti sertifikovani.

Biti i ostati profesionalac

U svakom slučaju, imam veliku želju da nastavim sa održavanjem radionica, da čujem vaš glas, vaše potrebe, probleme, ideje. Naime, samo zajedno možemo podići stručno znanje, a time i status grafičara u društvu. Iskreno se radujem vašim pozivima i novim izazovima.

Na kraju krajeva, želim da se sve moje kolege grafički dizajneri upoznaju sa PSO i ISO 12647-2 i da na taj način rade kako bi bez problema mogli da konkurišu na tržištu EU, koje nije malo.
Poštovane kolege, verujem da svi imamo isti cilj, da budemo i ostanemo profesionalciu svakom smislu te reči, a sve se može unaprediti ako postoji dobra volja i jasan cilj.

Dean Tolp

Za sva pitanja o standardizaciji i sertifikaciji slobodno nas kontaktirajte na [email protected]

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content