Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Stiže nam Industrija 5.0 – radnici u centru digitalne budućnosti

U sklopu ovogodišnjeg sajma ITMA, organizirana su predavanja, paneli i prezentacije na temu inovacija u industriji. Njima su prisustvovali brojni lideri iz industrija vezanih uz tekstil. Naravno, bilo je tu i noviteta iz grafičke industrije. Nama je privukla pažnju tema uvođenja Industrije 5.0. U naše pogone još gotovo da nije pokrenuto ni ozbiljnije uvođenje industrije 4.0, a već se spominje industrija 5.0.

Koja je razlika između industrije 4.0 i industrije 5.0.? Oba ova pojma možemo svesti pod zajednički nazivnik – pametna industrija. Industrija 4.0 fokusira se na međusobnu povezanost svih sustava unutar proizvodnog pogona, a cilj je povećati efikasnost i produktivnost. Industrija 5.0 također se zalaže za međusobno povezivanje sustava, ali s fokusom na radnika koji je u centru digitalne transformacije. Radnik će biti najvažniji za transformaciju industrije u Industriju 5.0. Skladna integracija radnika, strojeva, ali i svih uključenih u proizvodnom lancu trebala bi biti ključna za buduće proizvodne procese.

„Naš fokus nije na rezultatima i učinkovitosti. Naša je misija da svaki naš radnik bude siguran,” rekao je glavni govornik Kevin McCoy, potpredsjednik New Balance Athleticsa, tijekom razgovora u sklopu InnovatorXchange na ITMA-i. Prema njegovim riječima, New Balance odustaje od modela digitalizacije fokusirane na produktivnost i jačanja ideja mračne tvornice u korist industrije fokusirane na radnike sa socio-ekološkim prioritetima.

Usavršavanje profesionalnih vještina radnika

Kako se industrija digitalizira, postoji sve veći jaz u vještinama koji McCoy namjerava popuniti poticanjem alternativnih putanja karijere u odnosu na tradicionalni put visokog obrazovanja. To bi uključivalo usavršavanje – poticaj za poboljšanje tehnike i obrazovanje za profesionalne portfelje radnika.

“Covid-19 nas je naučio da se ne možete osloniti na uvoz proizvoda iz inozemstva. Primjerice, opskrbni lanci industrije obuće bili su gotovo uništeni u Sjevernoj Americi. Dakle, treba se oživjeti opskrba materijalom, ali i ono najvažnije, stručnost i znanje radnika koje je izgubljeno u posljednjih nekoliko desetljeća. Danas New Balance proizvodi tamo gdje prodaje, nabavlja tamo gdje proizvodi, omogućujući korak naprijed prema ponovnoj proizvodnji. Rezultat je kolekcija Made in USA tvrtke New Balance, koja sadrži domaću vrijednost od 70% ili više“, rekao je McCoy.

Europska komisija (EK) također se izravno pozabavila tom temom, skrećući pozornost izravno na pojam Industrija 5.0. EK objašnjava da, kako bi Europa ostala “motor prosperiteta”, njezina industrija mora predvoditi digitalnu i zelenu tranziciju. Prema mišljenju EK to znači da industrija mora prihvatiti Industriju 5.0 kako bi se odmakla od “učinkovitosti i produktivnosti kao jedinih ciljeva” te ojačala “ulogu i doprinos industrije društvu” i postavila dobrobit radnika u središte proizvodnih procesa.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content