PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Industrija 5.0 dolazi – radnici u centru digitalne budućnosti

U okviru ovogodišnjeg ITMA sajma organizovana su predavanja, paneli i prezentacije na temu inovacija u industriji. Njima su prisustvovali brojni čelnici iz tekstilne industrije. Naravno, bilo je i noviteta iz grafičke industrije. Pažnju nam je privukla tema uvođenja Industrije 5.0. Čak i ozbiljnije uvođenje Industrije 4.0 jedva da je počelo u našim pogonima, a Industrija 5.0 se već pominje.

Koja je razlika između industrije 4.0 i industrije 5.0? Oba ova koncepta mogu se svesti na zajednički pojam – pametna industrija. Industrija 4.0 fokusira se na međusobno povezivanje svih sistema unutar proizvodnog objekta, a cilj je povećanje efikasnosti i produktivnosti. Industrija 5.0 takođe zagovara međusobno povezivanje sistema, ali sa fokusom na radnika koji je u centru digitalne transformacije. Radnik će biti najvažniji za transformaciju industrije u Industriju 5.0. Usklađena  integracija radnika, mašina i svih uključenih u proizvodni lanac treba da bude ključna za buduće proizvodne procese.

„Naš fokus nije na rezultatima i efikasnosti. Naša misija je da zaštitimo svakog našeg radnika“, rekao je glavni govornik Kevin McCoi, potpredsednik New Balance Athletics, tokom Innovator Kschange govora na ITMA. Prema njegovim rečima, New Balance napušta model digitalizacije usmeren na produktivnost i jačanje ideja mračne fabrike u korist industrije usmerene na radnika sa socio-ekološkim prioritetima.

Unapređenje stručnih veština radnika

Kako se industrija digitalizuje, postoji sve veći jaz u veštinama koji Mekoj želi da popuni podsticanjem alternativnih puteva karijere u odnosu na tradicionalni put visokog obrazovanja. To bi uključivalo obuku – podsticaj za unapređenje tehnike i edukaciju radnika za profesionalni portfolio.

„Kovid-19 nas je naučio da se ne možete osloniti na uvoz proizvoda iz inostranstva. Na primer, lanci snabdevanja industrije obuće su skoro uništeni u Severnoj Americi. Dakle, potrebno je oživeti snabdevanje materijalom, ali i ono najvažnije, stručnost i znanje radnika koje je izgubljeno u poslednjih nekoliko decenija. Danas, New Balance proizvodi tamo gde prodaje, nabavlja tamo gde proizvodi, omogućavajući korak napred ka ponovnoj proizvodnji. Rezultat je New Balance kolekcija Made in USA, koja sadrži 70% ili više domaće vrednosti“, rekao je Mekoj.

Evropska komisija (EK) se takođe direktno pozabavila temom, skrećući pažnju direktno na termin Industrija 5.0. EK objašnjava da bi Evropa ostala „motor prosperiteta“, njena industrija mora da predvodi digitalnu i zelenu tranziciju. Prema EK, to znači da industrija mora prihvatiti Industriju 5.0 kako bi se udaljila od „efikasnosti i produktivnosti kao jedinih ciljeva“ i ojačala „ulogu i doprinos industrije društvu“ i stavila dobrobit radnika u centar proizvodnih procesa.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content