Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Što nam sprema 2024.?

Dok se radujemo 2024. i prvoj drupa godini nakon dulje stanke izazvane pandemijom – niz je globalnih, lokalnih i industrijskih utjecaja koji će oblikovati izazove i prilike tijekom sljedećih 12 mjeseci.
Nesigurno je vrijeme, no s velikom dozom pouzdanja mogu se predvidjeti određene turbulencije. Agilni, napredni i snalažljivi tiskari pronaći će načine za put prema naprijed, iskorištavajući prilike koje se pojavljuju.
A takvih ne manjka. Na primjer, na određenim tržištima očekuje se konsolidacija tiskara i stroži zakoni koji utječu na izvoz/uvoz tiskanih proizvoda. Potonje bi moglo pogodovati online prodaji tiskarskih proizvoda. Zapravo, prema očekivanjima određenog broja konzultanata, do 2024. više od 50% svih otisnutih proizvoda prodavat će se online.

Potencijalno povećanje tiska, posebno u službenim komunikacijama, vezano je uz sociokulturna pitanja kao što su demografski podaci o sve starijem stanovništvu plus sve više imigracije i veći broj aktivnih mjesečnih korisnika društvenih medija. Takvi trendovi vjerojatno će rezultirati većom potražnjom za tiskanim komunikacijama, poput dokumenata središnje ili lokalne uprave.

Ink jet, print on demand i održivost

Tehnološkim napretkom ink jet će postati dominantna tehnologija tiska u mnogim aplikacijama. Veća automatizacija potaknut će daljnje povećanje produktivnosti. Kvaliteta se već praktički ne razlikuje u odnosu na ofset, a i troškovna jednadžba će se još više okrenuti u korist ink jeta. Dakle, ink jet doseže ključnu točku. Upotreba AI i robota također bi mogla pokrenuti nove poslove industrije tiska i opet posebice online olakšavajući procese naručivanja i proizvodnje.
Trend prema personaliziranim, prilagođenim i ciljanim komunikacijama je nemilosrdan i nastavlja i dalje rasti. Print on demand nezaustavljiva je sila i samo digitalno može učinkovito ispuniti njegove zahtjeve.

Održivost će postati glavni element u odlukama o kupnji za sve, uključujući i tiskarsku industriju.
Tiskari koji omogućuju uslugu tiska što je moguće bliže svojim klijentima imat će koristi kao i oni koji mogu proizvoditi mikro naklade i ispisuju samo potrebne količine, dakle bez otpada i potrebe za skladištenjem i transportom. Fleksibilnost ponude različitih aplikacija, vrste medija i završne obrade, na temelju potreba klijenta, također će biti dobit za poslovanje.
Usprkos mnoštvu prilika, nažalost, utjecaj rata će se zadržati. Malo je vjerojatno da će doći do brzog prekida neprijateljstava između Rusije i Ukrajine, kao i sukoba u Gazi.

Gubitak iskustva i vještina

Rastuće cijene energije nastavit će utjecati na gospodarstva i stavljati sve veći fokus na učinkovitost. Operativni troškovi za pružatelje usluga tiska bit će pod utjecajem smanjenja kapaciteta proizvodnje papira i posljedično viših cijena. Oni tiskari koji uspiju smanjiti količinu otpada bit će u velikoj prednosti u ovim uvjetima. Postojat će pritisak na smanjenje potrošnje iako se očekuje da će se inflacija stabilizirati. Nekoliko maloprodajnih i financijskih tvrtki već je prešlo 100% na digitalnu komunikaciju kako bi smanjile troškove.

Tiskari će se također morati baviti i sve složenijim zakonima o zaštiti okoliša, strožim zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima te strožim zakonima o zaštiti podataka. Obveza prema COP28 da se globalno zagrijavanje zadrži ispod 1,5-2°C natjerat će vlade u Europi na uvođenje strožih pravila i novih poreza koji će utjecati i na potrošače i na industriju. To će utjecati na opseg trgovine, neizravno dovodeći do smanjene potrošnje u tiskanoj komunikaciji, posebno u maloprodaji i foto robi. Među izazovima ima naravno i mogućnosti. Na primjer, usvajanje održivih praksi i proizvodnih tehnika može donijeti nagrade koje nadmašuju teret.

Studenti dizajna i marketinga sve su manje izloženi tisku kao komunikacijskom mediju zbog čega je manja vjerojatnost da će ga koristiti, dok se istovremeno industrija bori da privuče mlađe ljude, stvarajući manjak kvalificiranih radnika koji je pogoršan starenjem radne snage koja odlazi u mirovinu. Nije teško predvidjeti da će to dovesti do gubitka iskustva i vještina. Automatizacija i handsfree proizvodnja dobivat će sve više prostora i sve više postajati norma uspješnim tiskarima.

Dok izazovi ostaju jasni, 2024. donijet će i mnoštvo uzbudljivih prilika. Posebno će biti zanimljivo vidjeti utjecaj tehnoloških skokova koje je industrija napravila te kako će AI i strojno učenje podići proizvodnju na uzbudljive nove razine.

Autor: Eef de Ridder, Vice President, Graphic Communications Group, Ricoh Europe

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content