PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Šta nas čeka u 2024. ?

Dok se radujemo 2024. i prvoj godini drupe nakon duže pauze izazvane pandemijom – postoji niz globalnih, lokalnih i industrijskih uticaja koji će oblikovati izazove i prilike u narednih 12 meseci.

Vreme je neizvesno, ali se određene turbulencije već sad sa izvesnošću mogu predvideti. Agilni, progresivni i snalažljivi štampari će pronaći načine da krenu napred, koristeći prilike koje se ukažu.

A takvih ne manjka. Na primer, na određenim tržištima se očekuje konsolidacija štamparija i stroži zakoni koji utiču na izvoz/uvoz štampanih proizvoda. Ovo poslednje bi moglo da favorizuje onlajn prodaju štamparskih proizvoda. Naime, prema očekivanjima brojnih konsultanata, do 2024. godine više od 50% svih štampanih proizvoda prodavaće seonline.

Potencijalno povećanje štampe, posebno u zvaničnim komunikacijama, povezano je sa sociokultulturološkim pitanjima kao što su demografski podacio sve starijoj populaciji plus više imigracije i veći broj aktivnih mesečnih korisnika društvenih mreža. Ovakvi trendovi će verovatno dovesti do veće potražnje za štampanim komunikacijama, kao što su dokumenti centralne ili lokalne uprave.

Ink jet, štampa na zahtev i održivost

Sa tehnološkim napretkom, ink jet će postati dominantna tehnologija štampanja u mnogim aplikacijama. Veća automatizacija će dovesti do daljeg povećanja produktivnosti. Kvalitet se praktično ne razlikuje u poređenju sa ofsetom, a jednačina troškova će se još više okrenuti u korist ink jet-a. Dakle, ink jet dostiže ključnu tačku. Upotreba veštačke inteligencije i robota takođe bi mogla da pokrene nove poslove u štamparskoj industriji, a posebno onlajn, olakšavanjem procesa naručivanja i proizvodnje.

Trend ka personalizovanoj, prilagođenoj i ciljanoj komunikaciji je neumoljiv i nastavlja da raste. Print on demand je nezaustavljiva sila i samo digitalno može efikasno da ispuni njene zahteve.

Održivost će postati glavni element u odlukama o kupovini za sve, uključujući i štamparsku industriju.

Biće na ceni štampari koji pružaju usluge štampanja što bliže svojim klijentima, kao i oni koji mogu da proizvedu mikro-tiraže i štampaju samo potrebne količine, bez otpada i potrebe za skladištenjem i transportom. Fleksibilnost ponude različitih aplikacija, tipova medija i završnih obrada, na osnovu potreba klijenta, takođe će biti od koristi za poslovanje.

Uprkos mnoštvu prilika, nažalost, uticaj rata će se zadržati. Brzi prekid neprijateljstava između Rusije i Ukrajine, kao i sukoba u Gazi, malo je verovatan.

Gubitak iskustva i veština

Rastuće cene energenata će nastaviti da utiču na ekonomije i sve veći fokus biće na efikasnosti. Na operativne troškove za pružaoce usluga štampanja će uticati smanjeni kapacitet proizvodnje papira i posledično više cene. Oni štampari koji uspeju da smanje količinu otpada biće u velikoj prednosti u ovim uslovima. Postojaće pritisak na smanjenje potrošnje iako se očekuje da će se inflacija stabilizovati. Nekoliko maloprodajnih i finansijskih kompanija je već 100% prešlo na digitalnu komunikaciju kako bi smanjilo troškove.

Štampari će takođe morati da se nose sa sve složenijim zakonima o zaštiti životne sredine, strožim zdravstvenim i bezbednosnim zahtevima i strožim zakonima o zaštiti podataka. Posvećenost COP28 održavanju globalnog zagrevanja ispod 1,5-2°C primoraće vlade u Evropi da uvedu stroža pravila i nove poreze koji će uticati i na potrošače i na industriju. To će uticati na obim trgovine, što će indirektno dovesti do smanjenja potrošnje u štampanoj komunikaciji, posebno u maloprodaji i foto robi. Naravno, među izazovima ima i mogućnosti. Na primer, usvajanje održivih praksi i proizvodnih tehnika može doneti nagrade koje prevazilaze teret.

Studenti dizajna i marketinga postaju sve manje izloženi štampi kao komunikacijskom mediju i manje je verovatno da će ga koristiti, dok se industrija bori da privuče mlađe ljude, stvarajući nedostatak kvalifikovanih radnika koji je pogoršan starenjem radne snage i odlaskom u penziju. Nije teško predvideti da će to dovesti do gubitka iskustva i veština. Automatizacija i handsfree proizvodnja će dobijati sve više prostora i postati standard za uspešne štampare.

Dok izazovi ostaju jasni, 2024. će takođe doneti mnogo uzbudljivih prilika. Biće posebno zanimljivo videti uticaj tehnoloških skokova koje je industrija napravila i kako će AI i mašinsko učenje podići proizvodnju na uzbudljive nove nivoe.

Autor: Eef de Ridder, potpredsednik, Graphic Communications Group, Ricoh Europe

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content