PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Strategija upravljanja i planiranje nedostaju velikom broju domaćih poduzetnika

Zašto su strategija upravljanja, planiranje i krizni menadžment važni u poslovanju te koliko se tvrtke na domaćem tržištu uopće njima bave, bila je tema prve epizode Print Magazinova online serijala „Let’s talk about…“. Sugovornici na tu temu bili su gosp. Miodrag Šajatović, glavni urednik tjednika Lider i suvlasnik u tvrtki Lider Media te gosp. Igor Belošić, managing director u tvrtki Sun Chemical za područje Istočne Europe i Austrije.

Na samom početku gosp. Šajatović iznio je zanimljivu definiciju strategije, staru 189 godina, koju je izrekao pruski general Carl von Clausewitz 1832. godine. Strategija je prema njemu: „Evolucija osnovne ideje u stalno promjenjivoj okolini“, iz koje se jasno vidi da to što mi mislimo da se stvari mijenjaju u naše vrijeme, u stvari je vrlo subjektivno mišljenje.

Kako je rekao, svjedoci smo da ljudi često krenu u posao bez da su na papir napisali što ustvari hoće i zašto rade to što rade. Ključno je napisati sve snage, slabosti, prilike, opasnosti, točnije napraviti SWOT analizu. Nažalost, kako ističe, istraživanje Lidera pokazalo je da 90% malih poduzetnika prilikom pokretanja biznisa nije znalo odgovoriti na ova najjednostavnija pitanja.
„Male tvrtke ne moraju raditi veliki strategije, za njih je dovoljno napraviti ovakvu analizu i iz nje izvući što je osnovna ideja poslovanja“, rekao je gosp.  Šajatović.

Kod postavljanja ciljeva nema improvizacija

Strategija upravljanja prema mišljenju gosp. Belošića mora obuhvatiti sve organizacijske resurse bez obzira radi li se o maloj ili velikoj tvrtki. Sve mora biti usmjereno k ostvarivanju ciljeva i zadataka i zato, ističe, strategija mora biti jasno postavljena. „No, nažalost, naši su poduzetnici naučeni puno improvizirati“, kaže gosp. Belošić.
Postavljanje strategije i ciljeva utječe i na planiranje. Iako se danas sve češće čuje da živimo u vremenima kada je nemoguće išta planirati, gosp. Šajatović nije tog mišljenja.
„Planiranje je kontinuirani proces i ako je potrebno planove treba mijenjati mjesečno pa čak i tjedno, no od planiranja ne treba bježati. Planirati može samo onaj tko ima osnovnu jasnu ideju, ako nemate osnovnu ideju jasno je da bježite od planova jer vas oni straše“, kaže gosp. Šajatović

Dobra strategija poslovanja, smanjivanje improvizacija, fokus na ljude – kako zaposlenike, tako i na kupce, osvijestiti da su zapadna tržišta već prihvatila Hrvatsku kao dio EU, ključne su stvari koje treba uključiti u poslovanje, smatra gosp. Belošić.

Kako se pripremiti za 2021.?

Što s tiče priprema za 2021. gosp. Šajatović poduzetnicima savjetuje da sve svoje ideje, razmišljanja i planove stave na papir i taj papir podijele s drugima.
Gosp. Belošić uz to savjetuje svima da budu odgovorni za osobno učenje i razvoj. „Jedino ako se obrazujete o novim stvarima i tekovinama modernog biznisa samo tada ćete uspješno moći staviti dobar fokus na svoj način razmišljanja koji će vam dati dobru viziju, strategiju i misiju. Kada to stavite na papir, izgledi da će vaš biznis prosperirati je puno veći nego ako to ne napravite“, zaključuje gosp. Belošić.    

Cijelu epizodu možete pogledati na Print Magazin You Tube kanalu!

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content