PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Strategija upravljanja i planiranje nedostaju velikom broju domaćih preduzetnika

Zašto su strategija upravljanja, planiranje i krizni menadžment važni u poslovanju i koliko se kompanije na domaćem tržištu uopše njima bave, bila je tema prve epizode online serijala Print Magazina „Let’s talk about…“. Sagovornici na tu temu bili su g. Miodrag Šajatović, glavni urednik nedeljnika Lider i suvlasnik u kompanij Lider Media, kao  i g. Igor Belošić, managing director u kompaniji Sun Chemical za područje Istočne Evrope i Austrije.

Na samom početku g. Šajatović je izneo zanimljivu definiciju strategije, staru 189 godina, koju je izrekao pruski general Carl von Clausewitz 1832. godine. Strategija je prema njemu: „Evolucija osnovne ideje u stalno promenljivoj okolini“, iz koje se jasno vidi da to što mi mislimo da se stvari menjaju u naše vreme, u stvari je vrlo subjektivno mišljenje.

Kako je rekao, svedoci smo da ljudi često krenu u posao bez da su definisalu šta u stvari hoće i zašto rade to što rade. Ključno je napisati sve snage, slabosti, prilike, opasnosti, tačnije napraviti SWOT analizu. Nažalost, kako ističe, istraživanje Lidera pokazalo je da 90% malih preduzetnika prilikom pokretanja biznisa nije znalo da odgovori na ova najjednostavnija pitanja.

„Male kompanije ne moraju da rade veliki strategije, za njih je dovoljno da naprave ovakvu analizu i iz nje izvuku šta je osnovna ideja poslovanja“, rekao je g. Šajatović.

Kod postavljanja ciljeva nema improvizacija

Strategija upravljanja prema mišljenju g. Belošića mora da obuhvati sve organizacijske resurse bez obzira da li je reč o maloj ili velikoj kompaniji. Sve mora biti usmereno ka ostvarivanju ciljeva i zadataka i zato, ističe, strategija mora da bude jasno postavljena. „No, nažalost, naši su preduzetnici naučeni da puno improvizuju“, kaže g. Belošić.

Postavljanje strategije i ciljeva utiče i na planiranje. Iako se danas sve češće čuje da živimo u vremenima kada je nemoguće išta planirati, g. Šajatović ne deli to mišljenje.

„Planiranje je kontinuirani proces i ako je potrebno, planove treba menjati na mesečnom, pa čak i nedeljnom nivou, no od planiranja ne treba bežati. Da planira može samo onaj ko ima osnovnu jasnu ideju, ako nemate osnovnu ideju, jasno je da bežite od planova jer vas oni plaše“, kaže g. Šajatović

Dobra strategija poslovanja, smanjivanje improvizacija, fokus na ljude – kako zaposlene, tako i na kupce, osvestiti da su zapadna tržišta već prihvatila Hrvatsku kao deo EU, ključne su stvari koje treba uključiti u poslovanje, smatra g. Belošić.

Kako se pripremiti za 2021.?

Što se tiče priprema za 2021, g. Šajatović preduzetnicima savetuje da sve svoje ideje, razmišljanja i planove stave na papir i taj papir podele sa drugima.

G. Belošić uz to savetuje svima da budu odgovorni za lično usavršavanje i razvoj. „Jedino ako se obrazujete o novim stvarima i tokovima modernog biznisa, samo tada ćete uspešno moći da stavite dobar fokus na svoj način razmišljanja koji će vam dati dobru viziju, strategiju i misiju. Kada to stavite na papir, izgledi da će vaš biznis napredovati je puno veći nego ako to ne uradite“, zaključuje g. Belošić.   

Celu epizodu možete pogledati na Print Magazin You Tube kanalu!

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content