Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Sublimacija – mainstream industrija

Posljednjih nekoliko godina, tvrtka DIT, Epsonov distributer, pokazala se kao pouzdan regionalni partner mnogim tiskarama, radionicama, malim kućnim obrtima, ali i velikim proizvođačima suvenira ili promotivnih proizvoda koji u svom procesu koriste sublimacijsku tehnologiju. Gospodin Marko Dikanić, direktor tvrtke DIT d.o.o. podijelio je s nama svoje viđenje visoke Epsonove pozicije u ovom segmentu.

Prema našoj subjektivnoj procjeni, Epson je trenutno najveći regionalni dobavljač sublimacijske tehnologije. Koji su razlozi tako dobre pozicije Epsona u ovoj tehnologiji?

Epsonove micro piezzo ispisne glave pokretač su mnogih tehnologija, ali i brendova. Na ovim ispisnim glavama izrasli su Roland, Mimaki i Mutoh, ali i mnogi manje poznati brendovi. Također, stvoreni su i preduvjeti za razvoj mnogih tehnologija koje su danas mainstream u grafičkoj industriji, a sublimacija je jedna od njih.

Proces printa s micro piezzo glavama ne zahtijeva temperaturu i to se pokazalo izvrsnim kod sublimacijskih boja koje na višim temperaturama sublimiraju, odnosno isparavaju. Prvi Epson sublimacijski printeri SureColor SC-F 6000 i SC-F 7000 predstavljeni su 2012. godine. Namjena im je bila tisak sublimacijske boje na transfer papir i nakon toga sublimacija korištenjem kalandera, najčešće na tkanine. Pojavom ovih printera, industrija suvenira i promotivnih proizvoda pronašla je primjenu i u sublimiranju otiska na šalice, poliesterske vrećice i druge proizvode namijenjene poslovnom darivanju.

S obzirom na veličinu ovog tržišta, Epson je 2019. godine predstavio sublimacijski printer SC-F500, s fokusom na male tvrtke koje su okrenute proizvodnji promotivnih proizvoda. S radnom širinom od 60cm, vrlo jednostavnim upravljanjem, niskom cijenom tehnologije i vrlo visokom kvalitetom otiska, Epson je približio svijet sublimacije mnogim tvrtkama.
Već 2020. godine, predstavljen je i model SC-F100. Vrlo jeftin i pouzdan sublimacijski printer u A4 formatu. Ovim potezom sublimacija je popularizirana i u širokom krugu tvrtki i pojedinaca iz gift industrije. Prodajni kanali ove industrije često su društvene mreže.

Epson je u deset godina predstavio tržištu širok asortiman profesionalnih pisača, od najmanjih SC-F100 i SC-F500 pa do industrijskog 1,8m širokog pisača SC-F10000. Time je pokrio tržišta od hobi segmenta pa do profesionalne proizvodnje velikih naklada personalizirane odjeće.

Koje su prednosti Epsona u odnosu na druge proizvođače?

Prednost Epsona u odnosu na druge proizvođače je u širini proizvodnje. Epson proizvodi sve, od print glave i hardverskog dijela printera pa do boja i user friendly softvera. Osim toga, gotov proizvod može se pohvaliti visokom trajnošću, fotografskom kvalitetom otiska, briljantnim kolorom, dubokom crnom bojom, sivim tonovima. Tehnologija je jednostavna za upotrebu i održavanje. Servisna mreža je organizirana u cijelom svijetu, tako i u našoj regiji. Brzi smo u odazivu kupcu i uz odličnu podršku od strane Epsona svaki kvar možemo otkloniti u veoma kratkom roku.

Što je uz printer još potrebno za kvalitetan sublimacijski otisak, pročitajte u intervju u aktualnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content