PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Sublimacija – mainstream industrija

U poslednjih nekoliko godina kompanija DIT, Epsonov distributer, pokazala se kao pouzdan regionalni partner za mnoge štampače, radionice, mala kućna preduzeća, ali i za velike proizvođače suvenira ili promotivnih proizvoda koji u svom procesu koriste tehnologiju sublimacije. Gospodin Marko Dikanić, direktor DIT d.o.o. podelio je sa nama svoje viđenje Epsonove visoke pozicije u ovom segmentu.

Prema našoj subjektivnoj proceni, Epson je trenutno najveći regionalni dobavljač tehnologije sublimacije. Koji su razlozi za tako dobru poziciju Epsona u ovoj tehnologiji?

Epsonove mikro piezo glave za štampanje su pokretačka snaga mnogih tehnologija i brendova. Roland, Mimaki i Mutoh, kao i mnogi manje poznati brendovi, izrasli su na ovim glavama za štampanje. Takođe, stvoreni su preduslovi za razvoj mnogih tehnologija koje su danas mainstream u grafičkoj industriji, a sublimacija je jedna od njih.

Proces štampanja sa mikro piezo glavama ne zahteva temperaturu i ovo se pokazalo kao odlično rešenje kod sublimacionih boja koje sublimiraju ili isparavaju na višim temperaturama. Prvi Epson sublimacioni štampači SureColor SC-F 6000 i SC-F 7000 predstavljeni su 2012. godine. Njihova svrha je bila štampanje sublimacionog mastila na transfer papiru, a zatim sublimacija pomoću kalendara, obično na tkaninama. Pojavom ovih štampača, industrija suvenira i promotivnih proizvoda našla je primenu i u sublimaciji štampe na šoljama, poliesterskim kesama i drugim proizvodima namenjenim poslovnim poklonima.

S obzirom na veličinu ovog tržišta, Epson je 2019. godine predstavio sublimacioni štampač SC-F500, sa fokusom na mala preduzeća koja su fokusirana na proizvodnju promotivnih proizvoda. Sa radnom širinom od 60 cm, veoma jednostavnim upravljanjem, niskom cenom tehnologije i veoma visokim kvalitetom štampe, Epson je mnogim kompanijama približio svet sublimacije.

Već 2020. godine predstavljen je model SC-F100. Veoma jeftin i pouzdan sublimacioni štampač u A4 formatu. Ovim potezom sublimaciju je popularizovao širok spektar kompanija i pojedinaca iz industrije poklona. Kanali prodaje ove industrije često su društvene mreže.

Za deset godina, Epson je uveo širok spektar profesionalnih štampača na tržište, od najmanjih SC-F100 i SC-F500 do industrijskog štampača širine 1,8 m SC-F10000. Time je pokrio tržišta od hobi segmenta do profesionalne proizvodnje velikih tiraža personalizovane odeće.

Koje su prednosti Epsona u odnosu na druge proizvođače?

Prednost Epsona u odnosu na druge proizvođače je u širini proizvodnje. Epson proizvodi sve, od print glave i hardverskog dela printera pa do boja i user friendly softvera. Osim toga, gotov proizvod može se pohvaliti visokom trajnošću, fotografskim kvalitetom štampe, briljantnim kolorom, dubokom crnom bojom, sivim tonovima. Tehnologija je jednostavna za upotrebu i održavanje. Servisna mreža je organizovana u celom svetu, tako i u našem regionu. Brzo odgovaramo na poziv kupca i uz odličnu podršku od strane Epsona svaki kvar možemo otkloniti u veoma kratkom roku.

Šta je uz printer još potrebno za kvalitetnu sublimacijsku štampu, pročitajte u intervju u aktuelnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content