Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Sublimacija u industrijskoj proizvodnji tekstila – blistava budućnost

Korištenje sublimacijske boje u tisku na tekstil u 2022. godini zauzimalo je 52% tržišta prodaje boja. Time sublimacija zauzima prvo mjesto u tisku na tekstilne proizvode. Od prodaje sublimacijske tehnologije u 2018. godini ostvareno je 320 milijuna dolara. Procjene za 2023. godinu kažu da će se prodati sublimacijskih tehnologija u vrijednosti od 890 milijuna dolara, uz stopu godišnjeg rasta od 13.8%.
Proizvodni učinak koji bi trebao rezultirati ovako snažnom ekspanzijom sublimacijske tehnologije stvorio bi godišnji rast od 14,4%. Bio bi to skok s 2,7 milijarde dolara otisnutih tekstilnih proizvoda u 2022. godini na gotovo 9 milijardi dolara u 2030. godini (istraživanje tvrtke Grand View). 

Razlog ovako optimističnih procjena je u brzom razvoju poliesterskih materijala koji se tiskaju sublimacijskom tehnologijom. Razvoj poliesterskih tkanina zasnovan je na jeftinom i lako dostupnom PET (polietilen) materijalu. Prati ga sve veća popularnost u dekorativnoj industriji, proizvodnji sportske odjeće, a sve više je prihvaćen i u modnoj te posebno reklamnoj industriji.
Karakteristike poliesterskih tkanina su visoka mehanička otpornost, vrlo malo skupljanje prilikom pranja, visoka postojanost otiska i niska proizvodna cijena. Ekološka komponenta još uvijek nije sasvim zadovoljavajuća, ali se ulažu znatni napori u rješenje tog problema. 

Ovogodišnji 5. broj Print Magazina donosi presjek industrijskih tehnologija s kojima je moguće pratiti rast ovog tržišta. Tehnologije su bile predstavljene na ovogodišnjim sajmovima FESPA u Münchenu i ITMA u Milanu.
Na tržištu se može naći mnogo sublimacijskih printera, a mi smo napravili osvrt na deset proizvođača koji u našoj regiji imaju razvijenu prodajnu mrežu i servisnu podršku. To su: Epson, Mutoh, Roland, Mimaki, HP, Agfa, Konica Minolta, Durst, Liyu i Efi.
Svi oni znaju da je sublimacija niša koja ima blistavu budućnost u narednim godinama.

Cijeli članak te osvrt na aktualne tehnologije navedenih brendova pročitajte u dostupnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content