PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Sublimacija u industrijskoj proizvodnji tekstila – blistava budućnost

Upotreba sublimacionih boja u štampi na tekstilu 2022. godine zauzela je 52% tržišta prodaje boja. Dakle, sublimacija zauzima prvo mesto u štampi na tekstilnim proizvodima. U 2018. godini od prodaje sublimacione tehnologije ostvareno je 320 miliona dolara. Procene za 2023. govore da će sublimacione tehnologije biti prodate u vrednosti od 890 miliona dolara, uz godišnju stopu rasta od 13,8%.

Proizvodni efekat koji bi trebalo da rezultira tako snažnom ekspanzijom sublimacione tehnologije stvorio bi godišnji rast od 14,4%. To bi bio skok sa 2,7 milijardi dolara odštampanih tekstilnih proizvoda u 2022. na skoro 9 milijardi dolara u 2030. (istraživanje Grand View).

Razlog za takve optimistične procene je brz razvoj poliesterskih materijala koji se štampaju tehnologijom sublimacije. Razvoj poliesterskih tkanina zasniva se na jeftinom i lako dostupnom PET (polietilen) materijalu. Prati ga sve veća popularnost u dekorativnoj industriji, proizvodnji sportske odeće, a sve je prihvaćenija u modnoj i posebno reklamnoj industriji.

Karakteristike poliesterskih tkanina su visoka mehanička otpornost, vrlo malo skupljanja tokom pranja, visoka izdržljivost štampe i niska cena proizvodnje. Ekološka komponenta još uvek nije u potpunosti zadovoljavajuća, ali se ulažu značajni napori da se ovaj problem reši.

Ovogodišnji 5. ​​broj Print Magazina donosi presek industrijskih tehnologija pomoću kojih je moguće pratiti rast ovog tržišta. Tehnologije su predstavljene na ovogodišnjim sajmovima FESPA u Minhenu i ITMA u Milanu.

Na tržištu postoji mnogo sublimacionih štampača, a pregledali smo deset proizvođača koji imaju razvijenu prodajnu mrežu i servisnu podršku u našem regionu. To su: Epson, Mutoh, Roland, Mimaki, HP, Agfa, Konica Minolta, Durst, Liyu i Efi.
Svi oni znaju da je sublimacija niša koja ima svetlu budućnost u narednim godinama.

Pročitajte ceo članak i pregled aktuelnih tehnologija pomenutih brendova u dostupnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content