Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Svjetski dan knjige: Kako održati knjige relevantnima?

Svjetski dan knjige dobrotvorna je manifestacija koja se održava u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj svake godine, prvog četvrtka u trećem mjesecu. Na taj dan djeci se poklanjaju bonovi koji se mogu iskoristiti za kupnju knjiga. Cilj manifestacije je da se djecu potakne da više čitaju i prihvate književnost u različitim oblicima.

U 2023. više od 50 milijuna bonova za knjige distribuirano je putem škola, časopisa i partnerstava s izdavačima. Iz udruge Svjetski dan knjige kažu da je čitanje iz užitka najveći pojedinačni pokazatelj budućeg uspjeha djeteta.

Izvršna direktorica ove dobrotvorne organizacije, Cassie Chadderton, komentira: “Naš je cilj za Svjetski dan knjige 2024. donijeti želju za čitanjem što većem broju djece. Podržavamo njihove izbore knjiga i potičemo ih da čitaju na svoj način! Sve manje djece i njihovih obitelji uživa u čitanju, a baš kad su im koristi od knjiga koje mogu promijeniti život najpotrebnije.”

Istraživanje neprofitne organizacije Two Sides iz 2019. pokazalo je da 69 % potrošača radije čita tiskane knjige, 61 % njih pak daje prednost tiskanim časopisima, a 54 % preferira novine. S druge strane, samo 13%, 15% i 20% ispitanika preferira elektroničke alternative. 28 % ispitanika smatralo je da pate od “digitalnog preopterećenja”. Ovo je statistički podatak koji se vjerojatno mogao povećati u vremenu od tada zbog digitalnog zamora od pandemije.

Ljubav prema knjigama i dalje je prisutna

Relevantnost proizvodnje knjiga komentirala je i Carlotta Maria Basile, voditeljica marketinga proizvodnog portfelja u tvrtki Canon UK & Ireland. Kaže da je to industrija koja se neprestano razvija i koja je prožeta tradicijom, a s druge ju strane pokreću moderne inovacije. Naglasila je kako se do prije nekoliko godina mislilo da će tiskane knjige u potpunosti biti zamijenjene e-knjigama i audioknjigama. Danas je ipak jasno da je ljubav prema tiskanim knjigama i dalje tu.

“U digitalno zasićenom svijetu, korisnici sve više doživljavaju digitalni zamor. Sama količina digitalnih komunikacija uzrokuje mnoge ljude da se isključe te da aktivno traže načine da smanje svoj unos online sadržaja. Zapravo, sve je više dokaza koji upućuju na to da mlađi čitatelji daju prednost tradiciji u odnosu na tehnologiju kada je u pitanju čitanje.”

Tradicionalno je proizvodnja knjiga značila visoke tekuće troškove. Danas izdavači knjiga žele svesti te troškove na najmanju moguću mjeru, istovremeno održavajući brzo vrijeme isporuke. Štoviše, sve je veći pritisak na izdavače da diverzificiraju svoju ponudu i isporuče više tiskanog materijala po narudžbi.

Print-on-demand omogućuje izdavačima i tiskarima da odgovore na te izazove i isporuče ekonomičniju proizvodnju malih naklada u kratkom roku. Nedavna otkrića u ink jet tehnologiji također su omogućila da procesi proizvodnje knjiga postanu visoko automatizirani. Otključani su besprijekorni tijekovi rada s minimalnim intervencijama, što omogućuje daljnje uštede.

Iz Canona ističu da sve više škola i sveučilišta ulaže u usluge vlastite proizvodnje kako bi uskladili procese sa svojim vrijednostima i održivim ciljevima. Basile zaključuje: „Osluškujući potrebe kupaca i trudeći se pružiti prilagođenu stručnost i savjete, dobavljači mogu početi graditi pouzdane odnose s kupcima. Biti agilan, povezan i reagirati na tržišta koja se brzo mijenjaju i potrebe kupaca bit će ključ uspjeha u ovoj sve konkurentnijoj industriji.”

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content