PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Svetski Dan knjige: kako da knjige ostanu važne?

Svetski dan knjige je dobrotvorna manifestacija koja se održava u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj svake godine prvog četvrtka u martu mesecu. Tog dana deci se dele vaučeri koji mogu da se koriste za kupovinu knjiga. Cilj manifestacije je podsticanje dece da više čitaju i prihvataju literaturu u različitim oblicima.
U 2023. godini, više od 50 miliona vaučera za knjige distribuirano je kroz škole, časopise i izdavačka partnerstva. Udruženje Svetski dan knjige kaže da je čitanje iz zadovoljstva najveći i jedini pokazatelj budućeg uspeha deteta.

Istraživanje neprofitne organizacije Two Sides iz 2019. pokazalo je da 69% potrošača radije čita štampane knjige. 61% njih preferira štampane časopise, a 54% novine. S druge strane, samo 13%, 15% i 20% ispitanika preferira elektronske alternative. 28% ispitanika veruje da pati od „digitalnog preopterećenja”. Ovo je statistika koja je verovatno mogla da se poveća u vremenu od tada zbog digitalnog zamora od pandemije.

Ljubav prema knjigama je i dalje prisutna


Relevantnost produkcije knjiga prokomentarisala je i Carlotta Maria Basile, marketing menadžer proizvoda u kompaniji Canon UK & Ireland. Ona je naglasila da se do pre nekoliko godina mislilo da će štampane knjige u potpunosti biti zamenjene elektronskim i audio knjigama. Danas je, međutim, jasno da ljubav prema štampanim knjigama i dalje postoji.
„U digitalno zasićenom svetu, korisnici sve više doživljavaju digitalni zamor. Sam obim digitalnih komunikacija dovodi do toga da se mnogi isključe i aktivno traže načine da smanje unos onlajn sadržaja. U stvari, sve je više dokaza koji sugerišu da mlađi čitaoci favorizuju tradiciju u odnosu na tehnologiju kada je u pitanju čitanje.
Tradicionalno, proizvodnja knjiga značila je visoke tekuće troškove. Danas, izdavači knjiga žele da svedu ove troškove na minimum, uz održavanje brzih rokova isporuke. Štaviše, sve je veći pritisak na izdavače da diversifikuju svoju ponudu i isporuče više materijala za štampanje po narudžbini.
Print-on-demand omogućava izdavačima i štamparima da odgovore na ove izazove i isporuče ekonomičniju proizvodnju malih tiraža sa kratkim rokovima isporuke. Nedavna otkrića u inkjet tehnologiji takođe su omogućila da procesi proizvodnje knjiga postanu visoko automatizovani. Besprekorni tokovi posla se otključavaju uz minimalne intervencije, što omogućava dalju uštedu.
Canon ističe da sve više škola i univerziteta ulaže u sopstvene proizvodne usluge kako bi uskladili procese sa svojim vrednostima i održivim ciljevima. Basile zaključuje: „Biti agilan, povezan i reagovati na tržišta koja se brzo menjaju i potrebe kupaca biće ključ uspeha u ovoj sve konkurentnijoj industriji.”

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content